'BAIC sluit Antwerpen bij overname Opel'

foto belga ©BELGA

Mocht Beijing Automotive Industry Corporation (BAIC) alsnog Opel overnemen, dan zou het van plan zijn in China een fabriek te openen, maar de vestiging van de autobouwer in Antwerpen te sluiten en banen in Europa te schrappen. Dat meldt de Financial Times dinsdag, op basis van bronnen dichtbij het dossier.

(belga) - Zoals bekend kondigde de Duitse regering eind mei een reddingsplan aan voor Opel, dat voor 55 procent zou worden overgenomen door Magna, de Canadese leveranciers van onderdelen. Op het laatste nippertje diende BAIC nog een nieuw bod in, waarbij het 660 miljoen euro biedt om 51 procent van Opel in handen te krijgen, in ruil voor een staatsgarantie van 2,64 miljard euro.

De Chinese autobouwer voorziet een investering van 1,4 miljard euro in wat de grootste Opel-fabriek in China zou worden. BAIC wil in eigen land wagens bouwen die gericht zijn op de Chinese markt. De fabriek zou de deuren openen in 2012. Intussen zou BAIC Duitse fabrieken gebruiken om auto's naar China uit te voeren.

Volgens de Britse zakenkrant, die bronnen dichtbij het dossier aanhaalt, stelt BAIC voor de Antwerpse Opel-vestiging te sluiten en banen in Europa te schrappen.

De baas van GM Europe, Carl-Peter Forster, zei in een interview met een Duitse krant dat "Magna duidelijk een aanzienlijke voorsprong heeft". Het voorstel van BAIC voor een fabriek in China zou het op ramkoers met General Motors kunnen brengen. De Amerikaanse groep is op haar hoede voor een nieuwe concurrent in een van haar belangrijkste groeimarkten.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud