Bekaert boekt 5,5 procent omzetgroei

Bekaert, de specialist in geavanceerde staalproducten, heeft in de eerste zes maanden van 2007 een geconsolideerde omzet behaald van 1.065 miljoen euro. Dat is een stijging van 5,5 procent en een halfjaarlijks record. De analisten gingen uit van een stijging met 6,6 procent.

Paul Buysse, bestuursvoorzitter van Bekaert - foto reuters

(tijd) - In Noord-Amerika, waar Bekaert al een tijd moeilijkheden kent, zag Bekaert zijn omzet met 18 procent dalen. China is daarentegen opnieuw de voortrekker met 53 procent omzetgroei voor staalkoord in dat land. De Kortrijkse groep deelt zijn halfjaarcijfers mee in een persbericht.

De omzetgroei is voor 6 procent organisch en voor 2 procent het gevolg van overnames en desinvesteringen. Bekaert moet 2 procent omzetgroei prijsgeven als gevolg van valutaschommelingen. Het bedrijfsresultaat (ebit) kwam uit op 86,5 miljoen euro, een stijging van 13,8 procent tegenover dezelfde periode een jaar eerder. De nettowinst, toerekenbaar aan de groep, daalde met 3,8 procent om uit te komen op 72,6 miljoen euro.

'De groei wordt gedragen door onze focus op de groeimarkten, met China op kop', verklaarde CEO Bert De Graeve op een persconferentie. 'In Noord-Amerika hebben we het moeilijk, en er is niet meteen verbetering op komst, maar we hebben daar een strategische positie te verstevigen. Bovendien vangen we verlies in een bepaalde regio op door onze wereldwijde aanwezigheid.'

Geografisch gezien boekten alle regio's minstens een dubbelcijferige omzetgroei, op Noord-Amerika na. Daar ging de omzet met 18 procent achteruit.

Geavanceerde draadproducten, veruit de grootste activiteit van Bekaert, boekte met 897 miljoen euro 5 procent meer omzet. De prijzen voor walsdraad, de belangrijkste grondstof voor Bekaert, bleven op hoog niveau. De prijsdruk binnen de divisie houdt volgens de onderneming aan.

Voor staalkoord in China steeg de omzet met 53 procent. De productie van banden voor personen- en vrachtwagens groeide daar opnieuw aanzienlijk, waardoor Bekaert naar eigen zeggen zijn marktleiderschap verstevigde. Bekaert investeerde 50 miljoen euro in de regio. Eerder had Bekaert laten weten om over heel het jaar, net als in 2006, 100 miljoen in China te investeren. CFO Bruno Humblet verzekerde dat dat bedrag zeker wordt gehaald.

In Noord- en Latijns-Amerika is het plaatje minder rooskleurig. Latijns-Amerika zag zijn groei tenietgedaan door wisselkoersschommelingen en ondervindt concurrentie van Aziatische import. In Noord-Amerika nam de vraag naar draadproducten af.

Geavanceerde materialen zag zijn omzet met 15 procent toenemen tot 101 miljoen euro. Roetvast groeide met 54 procent door de ongezieneprijsstijging van walsdraad op basis van nikkel. Composieten moest 19 procent omzetdaling incasseren, door een 'uiterst competitieve marktomgeving'.

Geavanceerde deklagen, de kleinste activiteit, zag zijn omzet met 6 procent afnemen. De zwakke Noord-Amerikaanse markt woog op de prestaties van gespecialiseerde filmdeklagen.

Met vooruitzichten voor het hele boekjaar is Bekaert traditiegetrouw schaars. Het bedrijf verwacht dat de grondstofprijzen wereldwijd hoog zullen blijven, 'weliswaar met regionale verschillen'. Voorts klinkt het nog dat in Noord-Amerika de marktomstandigheden een uitdaging blijven. Bekaert kondigt ook aan zijn investeringsprogramma's voort te zetten, 'voornamelijk in Azie'.

De overname van het Russische Uralkord, waarvoor Bekaert eind 2006 een intentieverklaring tekende, is nog steeds niet rond. De overname zou van Bekaert marktleider voor staaldraad maken in Rusland met een aandeel van 25 procent. 'De onderhandelingen verlopen heel moeilijk', zegt De Graeve, 'en we willen de overname enkel tegen de juiste condities afhandelen.' De Graeve zei eerder dat hij bijzonder teleurgesteld zou zijn mocht voor eind 2007 de overname niet rond zijn. 'Dus we hebben nog wat tijd.'

Roel Verrycken roel.verrycken@tijd.be

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud