Bekaert trekt dividend licht op

Bert De Graeve, de gedelegeerd bestuurder van Bekaert. (foto: reuters) ©REUTERS

Bekaert, specialist in geavanceerde staalproducten, heeft 2008 afgesloten met 174 miljoen euro nettowinst, een toename van 14 procent in vergelijking met een jaar eerder. De groep trekt haar brutodividend licht op van 2,76 naar 2,80 euro per aandeel. Bekaert blikt ook relatief optimistisch vooruit.

(tijd) - Bekaert haalde recordresultaten in 2008, dankzij de aanwezigheid in groeimarkten en de doorrekening van hoge grondstoffenprijzen. De geconsolideerde omzet, die vorige maand al bekend werd gemaakt, steeg met 23 procent tot 2,66 miljard euro. De bedrijfswinst nam toe met 58 procent tot 294 miljoen euro.

'We haalden in 2008 de beste resultaten in de geschiedenis van het bedrijf', zei voorzitter baron Paul Buysse bij de voorstelling van de cijfers, 'maar totaal onverwacht en ongezien heeft een financiële en economische tsunami de wereld overspoeld.'

'Het management en de raad van bestuur van Bekaert zijn realistisch genoeg om te weten dat deze crisis morgen nog niet over is. Desalniettemin houden we het geloof in onze marktpositie en in de sterkte van ons bedrijf.'

De grootste afdeling van Bekaert, geavanceerde draadproducten, presteerde het best. De poot groeide met 26 procent naar een geconsolideerde omzet van 2,3 miljard euro. De Aziatische en Latijns-Amerikaanse groeiregio's gingen er het hardst op vooruit, maar ook in Noord-Amerika pakte Bekaert uit met 19 procent groei. CEO Bert De Graeve: 'We plukken daar de vruchten van onze vroege ingrepen.' Bekaert sloot twee fabrieken in de VS in 2007.

De twee kleinere divisies, geavanceerde deklagen en materialen, samen goed voor zo'n 10 procent van de omzet, hadden het moeilijker door de gedaalde grondstoffenprijzen en ongunstige valutaschommelingen.

Vooruitzichten

Met vooruitzichten is Bekaert traditioneel vaag: 'Hoe de markt op korte termijn zal evolueren is uiterst onduidelijk', maar de groep 'verwacht niet dat de huidige vertraging zal aanhouden voor het geheel van de activiteiten'. Die uitspraak deed het bedrijf een maand geleden bij de omzetcijfers ook al.

'Ondanks de economische omstandigheden zijn we ervan overtuigd dat Bekaerts brede geografische spreiding met sterke aanwezigheid in de groeimarkten, alsook de uitbreiding van de portfolio met productinnovaties en de sterke balans van strategisch belang zullen zijn', klinkt het ook.

Bekaert meldt nog dat Julien De Wilde zich niet herverkiesbaar stelt voor een nieuwe termijn. De ex-CEO van Bekaert en voorzitter van Agfa-Gevaert, Nyrstar en Metris wordt in de raad van bestuur vervangen door de Duitser Manfred Wennemer. Wennemer is de voormalige gedelegeerd bestuurder van bandengroep Continental.

RV

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud