België krijgt 150 miljoen euro compensatie voor NH90-helikopters

©BELGA

Het Europees consortium NHIndustries, dat de NH90 helikopter bouwt, bevestigde dinsdag dat het bereid is voor minstens 150 miljoen bestellingen te plaatsen bij Belgische bedrijven, in het kader van een "industriële samenwerking" die verband houdt met de aankoop van tien toestellen voor het leger. De aankoop van acht helikopters is bevestigd, voor twee toestellen bestaat een optie.

(belga) - "Wij willen de samenwerking tussen NHI en de Belgische industrie ontwikkelen, maar op een concurrentiële basis", verklaarde Pascal Laurent, verantwoordelijk voor industriële samenwerking bij Eurocopter, dinsdag op een samenkomst met industriëlen in Brussel. Eurocopter is met een belang van 62,5 procent hoofdaandeelhouder van NHI.

De compensaties vertegenwoordigen "minstens 50 procent" van de waarde van de door België bestelde helikopters, zonder het bedrag te preciseren. De compensaties zullen over tien jaar gespreid worden en gaan naar bedrijven uit de luchtvaart- en defensiesector, preciseerde Laurent.

Volgens het ministerie van Defensie kost de aankoop van de tien toestellen 292,5 miljoen euro. Zowel de land- als de zeecomponent krijgen vier toestellen. De twee waarvoor een optie geldt zijn bestemd voor de landcomponent. De eerste leveringen worden eind 2011 verwacht, in eerste instantie ter vervanging van de Sea Kings van het 40ste Smaldeel in Koksijde.

Eurocopter wil naast de NH90 verder samenwerken met de Belgische industrie voor andere types helikopters. Pascal Laurent weigerde te spreken over "compensaties", die waren niet voorzien in het contract dat met het ministerie van Defensie is afgesloten via het NAVO-agentschap NAHEMA.

Volgens Laurent doet Eurocopter op "uiteenlopende wijze" reeds een beroep op Belgische leveranciers. "Vandaag willen we die basis uitbreiden", vervolgde hij. Dinsdag stonden ontmoetingen op het programma met zowel Waalse als Vlaamse industriëlen, vertegenwoordigd in respectievelijk de EWA (60 leden) en de Flemish Aerospace Group (FLAG), die 86 bedrijven overkoepelt.

NHI wordt voor 62,5 pct gecontroleerd door Eurocopter (van EADS), 32 pct door AgustaWestland en voor 5,5 pct door het Nederlandse Stork Fokker.

Van de tweemotorige NH90 zijn momenteel 507 toestellen besteld door Duitsland, Frankrijk, Italië, Nederland, Portugal, België, Spanje, Finland, Noorwegen, Zweden, Griekenland, Oman, Australië en Nieuw-Zeeland. De landversie van het toestel kan tot 20 personen vervoeren, een licht voertuig of 2,5 ton vracht.

Foto Belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud