België krijgt geen extra CO2-uitstoot voor 2012

Tot 2012 kunnen de afspraken over de maximale uitstoot van CO2 door de industrie niet gewijzigd worden. België kan de verhoopte extra uitstootrechten niet krijgen, bevestigt de Europese Commissie. De staalreus ArcelorMittal heeft in Wallonië vanaf 2010 bijkomende emissierechten nodig en hoopt dat er tegen dan een oplossing is.

(tijd) - De beslissing van de Commissie zou plannen voor de bouw van steenkoolcentrales in Vlaanderen op de helling kunnen zetten. In Wallonië heeft ArcelorMittal vanaf 2010 bijkomende emissierechten nodig voor zijn Luikse hoogovens. De staalgroep besliste onlangs haar oven in Ougrée, die in 2009 dicht moest, open te houden en de oven in Seraing, die al dicht was, volgend jaar weer op te starten. ArcelorMittal investeert daarvoor 20 miljoen euro in Seraing. De oven zou tot 2015 open blijven en is goed voor 150 jobs.

Tot 2010 kan ArcelorMittal de ovens openhouden binnen de afgesproken Kyotonormen. Nadien volstaan de quota niet. Het bedrijf is niet van plan rechten aan te kopen op de markt. 'Dat zou 90 miljoen euro kosten.

@premium

Economisch heeft dat geen zin', zegt een Arcelor-woordvoerder. 'De beslissing over Seraing staat voor 80 procent vast. We hebben er alle vertrouwen in dat tegen 2010 een oplossing wordt gevonden. Het emissierechtensysteem werkt niet. Europa moet het herbekijken. Maar misschien kan de Waalse overheid nog schuiven met rechten in haar regio.'

Donderdag bespreekt de Waalse minister van Milieu, Benoit Lutgen, het dossier met EU-Commissielid voor Milieu Stavros Dimas.

@endpremium

Vanaf 2012 worden de uitstootrechten bekeken op Europese in plaats van op nationale basis. Premier Guy Verhofstadt hoopt het probleem in de Belgische staalsector op te lossen door dat nieuwe regime 'in experimentele fase' vervroegd te laten ingaan.

DDW/MDR

foto reporters

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud