Berlijn dringt aan op beslissing over Opel

©Photo News

De Duitse regering dringt aan op een snelle beslissing van General Motors over de verkoop van Opel. 'Het is nu aan General Motors om nogmaals met beide geïnteresseerden te spreken', zei Steffen Moritz, woordvoerder van het Duitse ministerie van Economie, woensdag in Berlijn. Berlijn sprak in de overnamesaga eerder al haar 'stellige voorkeur' uit voor toeleverancier Magna.

(belga) - GM onderhandelde dinsdag in Berlijn nog met de bondsregering en de twee resterende kandidaat-overnemers Magna en de holding RHJ International. De constructeur plakte tot nu toe nog geen concrete termijn op verdere gesprekken met Berlijn, meldde Moritz nog.

Analisten menen dat GM tijd probeert te rekken in de overnamestrijd. Ook de Amerikanen spraken eerder hun voorkeur uit, maar dan wel voor RHJ. Bij een overname door de toeleverancier Magna vreest GM te veel concurrentie, alsook een te groot verlies aan invloed op Opel.

Daarom wil GM Opel bankroet laten gaan, meent althans Ferdinand Dudenhoeffer, directeur van het Centrum voor Automobielstudies aan de Universiteit van Duisburg-Essen. 'Je krijgt de indruk dat GM Monopoly aan het spelen is met de Opel-fabrieken', merkte hij op. Ook media in de VS speculeren over deze derde weg.

Het lijkt er dan ook op dat in de echte clash niet de twee kandidaat-overnemers, maar Berlijn en Washington tegenover elkaar staan. De Amerikaanse schatkist is momenteel de hoofdaandeelhouder van GM.

Een overeenkomst over de verkoop van Opel aan Magna hangt enkel nog af van details, zo klonk het dan weer bij insiders uit Oostenrijk. Bronnen dicht bij de toeleverancier noemen de onderhandelingen met GM in Berlijn zeer constructief. Er is een grote stap vooruitgezet en in de onderhandelingen heerst een nieuwe toon. Ook Hendrik Hering, minister van Economie voor de deelstaat Rheinland-Pfalz, spreekt van een toenadering.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud