Besix: monstercontract in Abu Dhabi

Johan Beerlandt, CEO van Besix. ©Sofie Van Hoof

Besix zit weer volop op een groeipad, met dank aan Abu Dhabi. De Belgische bouwreus kan na de crisiszorgen van 2009 opnieuw volop het orderboekje aanvullen, onder meer met het grootste contract ooit voor de groep. Het gaat om een deal van zowat 560 miljoen euro.

(belga/tijd) - Besix kende een moeilijk 2009, met een orderboekje dat daalde van 3,6 naar 2,4 miljard euro. Er waren minder orders en bestaande contracten werden geannuleerd. Dat laatste was vooral het geval in Dubai, het emiraat dat kreunt onder de schuldenlast.

Die zorgen zijn volgens gedelegeerd bestuurder Johan Beerlandt verleden tijd. 'We kenden een fantastische start.' Sinds begin 2010 werd voor 1,2 miljard euro aan bestellingen binnengehaald. Het orderboek staat daarmee weer op 3,3 miljard euro.

Vooral in het Midden-Oosten, waar de helft van de omzet wordt gedraaid, lopen de Besix-zaakjes vlot. Dat is een gevolg van een nieuwe commerciële aanpak. Waar de bouwgroep vroeger de klanten op zich af liet komen, stapt het nu zelf naar de klant toe. Prins Filip opende belangrijke deuren in Saoedie-Arabië.

In het orderboek van Besix zit onder meer het grootste contract ooit voor de groep: een reusachtig ziekenhuiscomplex in Abu Dhabi. Het gaat om een contract van 940 miljoen euro, samen met het Zuid-Koreaanse Samsung. Het aandeel van Besix bedraagt 60 procent of dus zowat 560 miljooen euro.

De bouwgroep sloot in Abu Dhabi ook deals voor nieuwe kunstmatige eilanden en een nieuwe wolkenkrabber van met 340 meter.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud