Advertentie

Bonden GM willen nog deze maand duidelijkheid over nieuwe Astra

De vakbonden van autobouwer General Motors (GM) willen nog deze maand duidelijkheid over de bouw van de nieuwe Astra. Die moet vanaf 2009 van de productieband rollen. Komt er geen antwoord van de directie, dan dreigen de bonden met acties op Europees vlak.

(belga) Maar de bonden hopen dat het zover niet hoeft te komen. "Want in een oorlog zijn er nooit winnaars", stelt ABVV-vakbondsafgevaardigde Rudi Kennes.

De bonden van de GM fabriek in Antwerpen hadden maandag hun Duitse collega's op bezoek. Die ontmoeting was al langer gepland, maar beide partijen kregen er een extra gespreksonderwerp bij na de aankondiging dat er in de fabrieken in Antwerpen en het Duitse Bochum mogelijk 900 tot 1.100 banen bedreigd zijn omdat de Astra in Europa met een overcapaciteit kampt. "Sowieso willen we zoveel mogelijk jobs redden en willen we ervoor zorgen dat alle fabrieken kunnen overleven", reageert Kennes.

Samen met de Duitse collega's bedachten de bonden in Antwerpen al een mogelijke strategie die ze kunnen toepassen als de beslissing over de toewijzing valt. "Op die beslissing willen we absoluut voorbereid zijn", aldus Kennes.

Daarnaast pleit ABVV'er Kennes er nog voor om ook de milieuproblematiek op de agenda te plaatsen. "De laatste weken heeft iedereen de mond vol over de klimaatsveranderingen en de opwarming van de aarde. Maar door de delokalisatie zorgt de directie van GM wel voor een veel te lange ketting van toeleveranciers vanuit China naar Europa. Als vakbond kan en mag je daar niet naast kijken", besluit Kennes.

Op 22 maart zitten de Europese metaalvakbonden opnieuw rond de tafel, ditmaal in het Duitse Frankfurt.

foto bloomberg

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud