Bonden leggen zich niet neer bij 10.500 bedreigde jobs

De Europese vakbonden bij Opel leggen zich niet neer bij het cijfer van 10.500 jobs die overnemer Magna zegt te willen schrappen. Dat hebben ze woensdagnamiddag nog eens duidelijk gezegd tijdens een persconferentie na afloop van de solidariteitsmeeting bij de Antwerpse Opel-fabriek.

(belga) - "Dat is een cijfer van Magna", luidt het. "Wij willen onderhandelen. Elke verloren job is er een te veel, al is er nood aan herstructurering en moeten we ook realiteitszin aan de dag leggen."

De vakbonden willen niet echter weten van fabriekssluitingen of gedwongen ontslagen. Ze blijven hameren op een faire verdeling van de productievolumes en de lasten van de onvermijdelijke herstructurering. "We willen een industrieel plan zien voor alle vestigingen en weten hoe Magna de toekomst van de Opel-fabrieken ziet", zeiden de vakbondsvertegenwoordigers nog.

Fabrieken tegen elkaar uitspelen is uit den boze en wij blijven aan één zeel trekken, klonk het nog. De vakbonden benadrukten dat er een nieuwe cultuur moet komen binnen het nieuwe Opel. "Er moet een cultuur komen van samenwerking met Magna, New Opel en de vakbonden."

In verband met de toekomst van de Antwerpse fabriek wees Rudi Kennes van het ABVV erop dat Magna in vergaderingen nooit officieel heeft laten weten dat Antwerpen zou moeten sluiten. Hij stelde nog dat, als de Antwerpse fabriek inderdaad de kleine SUV zou bouwen, de miljoenen die de Vlaamse overheid ter beschikking stelt misschien ook kunnen worden ingezet om de opstart van die productie opnieuw te versnellen. Die is nu uitgesteld door GM.

Vrijdagmorgen wordt er in het Duitse Rüsselsheim opnieuw onderhandeld met Magna over de toekomst van New Opel. Daarnaast gaat ook de werkgroep die de toekomst van de Antwerpse Opel-fabriek moet bekijken, voort aan de slag.

Volgens de vakbonden waren er op de solidariteitsmeeting bij de Antwerpse Opel-fabriek meer dan 5.000 manifestanten aanwezig, waaronder meer dan 1.000 uit Duitsland. Er zakten ook Poolse, Spaanse, Engelse, Nederlandse, Italiaanse, Franse, Oostenrijkse en Hongaarse Opel-werknemers af naar Antwerpen. Daarnaast waren er delegaties van onder meer autobouwers Volvo en DAF, van toeleverancier Johnson Controls, van de havenarbeiders en van heel wat andere (metaal)bedrijven uit België.

De politie hield het op 2.500 tot 3.000 manifestanten.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud