Brand bij Nyrstar in Australië

Roland Junck, de CEO van Nyrstar - Foto DM ©Imagellan

Door een brand in de zinkfabriek van Nyrstar in Hobart (Australië) ligt de productie er 20 procent lager. Nyrstar heeft nog geen zicht op de schade en de kosten.

(tijd) - De brand brak donderdagavond laat uit en woedde gedurende drie uur. Er vielen geen gewonden, de 37 arbeiders die op het moment dat het vuur uitbrak in de elektrolysehal aan het werk waren, konden de fabriek tijdig verlaten. De oorzaak van de brand en de schade ervan worden nog onderzocht, vertelt woordvoerder Geert Lambrechts.

Als gevolg van de brand lijdt de fabriek van Hobart een productieverlies van 20 procent, wat neerkomt op 1.000 ton zink per week. Hoe lang het productieverlies aanhoudt, is nog niet zeker. De fabriek in Hobart heeft een productiecapaciteit van 265.000 ton per jaar.

Nyrstar telt 5 smelters verspreid over Europa en Australië. Die produceren samen jaarlijks zo'n 1,2 miljoen ton zink. 'De gevolgen voor de hele groep zijn dus beperkt', aldus Lambrechts.

Analisten verwachten ook niet dat de lagere productie gevolgen zal hebben voor de zinkprijs op de grondstoffenbeurzen. Die is de jongste weken fel teruggevallen. Op de London Metal Exchange kost een ton zink vrijdag 1.874 dollar, het laagste peil sinds oktober vorig jaar. De daling van de zinkprijs weegt, samen met de algemene malaise op de markten, ook fors op de koers van Nyrstar op Euronext Brussel de voorbije weken.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud