Carmeuse 10 miljoen euro in het rood

De kalkgroep Carmeuse heeft het hard te verduren door de crisis. Het eindigde het eerste halfjaar met 10 miljoen euro in het rood, terwijl het in de eerste helft van 2008 nog een winst voor belastingen van bijna 41 miljoen euro boekte.

De kalkgroep Carmeuse ziet zijn omzet fors krimpen in het eerste halfjaar omdat de vraag naar kalk is geslonken. Carmeuse levert vooral aan de staal- en bouwindustrie, twee sectoren die sterk zijn getroffen door de crisis. Carmeuse zette in het eerste halfjaar een omzet van 458 miljoen euro neer, tegenover 606 miljoen euro een jaar geleden.

De EBITDA kwam op net geen 103 miljoen euro, wat 26 procent minder is. Maar opvallend is dat de nettowinst van Carmeuse in het roodduikt, terwijl vorig jaar nog een mooie winst kon worden voorgeschotel.

Carmeuse kreeg het vooral hard te verduren in de Verenigde Staten en in Centraal- en Oost-Europa, waar de inkomsten met een derde achteruitgingen. In West-Europa daalden de inkomsten met 20 procent. Sommige producten zouden hier bovendien weer sinds kort op wat meer bijval kunnen rekenen.

Carmeuse werd vorige maand nog onder negatieve creditwacht geplaatst door het ratingbureau Standard & Poor's, omdat het zijn kredieten met de banken aan het heronderhandelen was. Die gespreken zouden afgelopen zijn en Carmeuse zou betere voorwaarden hebben bekomen. Alles samen ging het om 600 miljoen euro aan kredieten. De kalkgroep meldde gisteren dat met een schuldenlast zit van 863 miljoen euro.

Carmeuse geeft geen precieze vooruitzichten voor de rest van het jaar, maar stelt 'vertrouwen te hebben dat zijn reorganisatieplannen, samen met een focus op rendabiliteit en een strikt cash management een goede positie geven om klaar te staan voor een marktheropleving'.

SaS

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud