Advertentie
Advertentie

Caterpillar schrapt 20.000 jobs

Jim Owens, CEO van Caterpillar

Caterpillar maakt zich op voor een naar eigen zeggen 'afgrijselijk' 2009. Het bedrijf gaat 20.000 banen schrappen. Eind 2008 telde Caterpillar nog meer dan 110.000 werknemers.

(tijd) - De nettowinst daalde het voorbije kwartaal met 32 procent tot 661 miljoen dollar of 1,08 dollar per aandeel. Analisten rekenden op 1,30 dollar winst per aandeel. 

Voor 2009 verwacht het bedrijf een omzetdaling van 25 procent en een winst per aandeel van 2,50 dollar. Dat is een zware teleurstelling want beleggers gingen gemiddeld uit van 4,35 dollar per aandeel.  '2009 wordt het moeilijkste jaar in de naoorlogse periode', stelt Caterpillar in een persbericht. Het bedrijf spreekt over een 'dismal' of 'afgrijselijk' 2009.

Bulldozers

Caterpillar maakt bulldozers, graafmachines en tal van andere machines die gebruikt worden in de constructie- en mijnbouwsector. Het bedrijf produceert ook motoren voor trucks en schepen en energiesystemen voor stroomvoorziening op booreilanden en mijnsites die ver van een elektriciteitsnetwerk liggen.

De vraag naar al dat materieel daalt door de economische malaise. De productie in mijngroeven daalt zienderogen en ook de bouwsector ligt op apegapen. Het plan van de Amerikaanse overheid om miljarden te investeren in nieuwe wegen, bruggen en andere publieke voorzieningen kan de terugval van de verkopen wat temperen maar niet compenseren.

Komatsu

Concurent Komatsu verlaagde vanochtend al zijn winstverwachting voor het lopende boekjaar 2008/2009 met een derde. Aanleiding is een plotse inzakking van de vraag.

JDS

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud