'China aast op miljardenbelang in olie Nigeria'

China is in onderhandelingen met Nigeria om zowat een zesde van de olievoorraden van het Afrikaanse land te kopen. Met de deal zou een bedrag van zo'n 30 miljard dollar gemoeid zijn, zo meldt de Financial Times.

(tijd) - De krant baseert zich voor het bericht op een brief van het kabinet van de Nigeriaanse president Umaru Yar'Adua aan een vertegenwoordiger van het oliebedrijf Cnooc. Het is via dat staatsbedrijf dat China grote belangen will verwerven in 23 van de belangrijkste olievelden van Nigeria. Die belangen vertegenwoordigen samen 6 miljard vaten, of nog een zesde van de bewezen reserves in het land.

Met de transactie zou Cnooc in het vaarwater komen van enkele van de grootste westerse olieconcerns. Immers, de gehele of gedeeltelijke controle over de velden in kwestie zit nu bij groepen als Shell, Total, Chevron en Exxon Mobil, zo weet de Financial Times.

Volgens het document zou Cnooc niet de enige gegadigde zijn voor de miljardenbelangen. Er zouden ook andere partijen uit de sector zich gemeld hebben. 'De overheid heeft nog geen definitieve beslissing genomen', aldus het document van 13 augustus. Een officiële reactie op het nieuws kwam er nog niet. Vanuit China wordt geen commentaar gegeven.

Details over hoe de Nigeriaanse overheid de deal zou rondkrijgen zijn er niet. Het is niet duidelijk of de westerse groepen verplicht zouden worden (een deel van) hun belangen op te geven. Dat zou mogelijk juridische gevolgen kunnen hebben.

Een adviseur van de Nigeriaanse president formuleerde het voorzichtig in de Financial Times: 'Misschien zal het niet over 6 miljard vaten gaan. We willen onze traditionele vrienden niet verliezen.' Hij voegde er wel aan toe dat de Chinezen 'een veelvoud bieden van wat de huidige producenten toezeggen'.

De deal zou in elk geval aansluiten op de inspanningen van China om zijn toekomstige energiebehoeftes te verzekeren. Daarvoor investeerde het land wereldwijd al miljarden in exploratie. Het gaat vooral om projecten op lange termijn. De transactie in Nigeria zou echter vrij al snel kunnen renderen, want de meeste olievelden produceren al of staan op het punt om de productie te starten.

Voor Cnooc zou het niet de eerste investering zijn in Nigeria. Het olie- en gasbedrijf kocht in 2006 al een belang in het olieveld OML-130, waar sinds deze zomer 175.000 vaten per dag opgepompt worden. Cnooc betaalde 2,69 miljard dollar voor de participatie.

 

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud