'Chrysler volgende week in chapter 11'

Foto Bloomberg ©BLOOMBERG NEWS

Volgens de Amerikaanse krant The New York Times dient het Amerikaanse ministerie van Financiën volgende week de aanvraag voor bescherming tegen schuldeiders (chapter 11) voor de autobouwer Chrysler in De krant beroept zich op bronnen dicht bij het dossier.

(tijd) - Volgens het bericht heeft het ministerie een akkoord met de automobielvakbond United Automobile Workers. Daardoor zouden de pensioenen van vakbondsleden gegarandeerd zijn. Bovendien zou de deal met Fiat doorgaan als Chrysler in Chapter 11 terechtkomt.

Wat er gebeurt met de 6,9 miljard aan schulden die Chrysler bij meerder schuldeisers heeft uitstaan, is niet duidelijk. Volgens het meest recente voorstel van de overheid zouden die samen 1,5 miljard dollar terugkrijgen, of 22 cent voor elke dollar. Daartegenover staat een belang van 5 procent in het automobielbedrijf. Eerder deze week hadden de schuldeisers nog 65 cent per dollar of 4,5 miljard dollar in totaal voorgesteld.

Chrysler heeft net als sector- en stadsgenoot General Motors erg hard te lijden onder een dramatische terugval van de verkopen als gevolg van de wereldwijde crisis. De Amerikaanse overheid sprong de twee autoproducenten uit Detroit vorige maand bij.

Chrysler krijgt van de Amerikaanse overheid 6 miljard dollar als het ten laatste op 30 april een alliantie afsluit met het Italiaanse Fiat. Eerder ontving Chrysler, dat voor 80 procent in handen is van de durfkapitalist Cerberus, al 4 miljard dollar.

Volgens de laatste stand van zaken zou het Italiaanse Fiat een belang nemen van 20 procent in Chrysler. Donderdag doken evenwel geruchten op over gesprekken tussen Fiat en General Motors om zich in te kopen in GM-dochter Opel.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud