Advertentie

Cijfers DEME zetten aandeel CFE onder druk

Beleggers en analisten reageren uitgesproken negatief op de resultaten van CFE donderdag nabeurs. Vooral de prestatie van baggerdochter DEME, een joint venture van CFE en Ackermans & van Haaren (AvH), wordt ondermaats geacht. Op de beurs van Brussel gaat CFE vrijdag flink lager. Ook het aandeel AvH, dat 50 procent van DEME in handen heeft, beleeft een heel volatiele dag.

(tijd) - De bouwgroep CFE realiseerde over het boekjaar 2008 een nettowinst van 70 miljoen euro, voor een groot deel op het conto te schrijven van de baggerdochter DEME. Toch lag het resultaat van DEME onder de verwachtingen. De cijfers werden onder andere negatief beïnvloed door een non-cash effect ten gevolge van de mark-to-marketwaardering van olieswaps. Ook de langer dan verwachte drooglegging van de jumbo sleephopperzuiger 'Pearl River' zette de resultaten onder druk. Bovendien haalt DEME 22 procent van de omzet in het Midden-Oosten, een regio die momenteel te lijden heeft onder de economische crisis.

Analist Wouter Vanderhaeghen van KBC Securities noemt de ebitda van 302 miljoen euro van DEME ronduit teleurstellend. Vanderhaeghen rekende op een ebitda van 336,2 miljoen euro.  Hij verlaagt de winstverwachting voor CFE met 20 procent en zijn advies tot 42,5 euro per aandeel. Het koopadvies blijft wel behouden omwille van de aantrekkelijke waardering.

Christophe Dessain van Bank Degroof had eveneens meer verwacht van DEME en CFE: 'Zelfs zonder eenmalige gebeurtenissen blijft de bedrijfswinst 5 procent onder de verwachting.' Bank Degroof houdt het koersdoel en het advies nog onder beraad, net zoals Rabobank.

Ackermans & van Haaren

Ook Ackermans & van Haaren krijgt een koersdoelverlaging mee van KBC. Analist Tom Simonts wijst er op dat de economische vertraging sneller en krachtiger op DEME's inkomsten inhakt dan verwacht. Simonts verlaagt het koersdoel voor AvH van 60 euro tot 47,50 euro. 'Toch blijft het aandeel koopwaardig omdat we een opwaarts potentieel van 33,5 procent zien.' Op basis van de slotkoers van donderdag noteerde AvH met een discount van 43,5 procent. AvH komt op 6 maart met jaarcijfers.

Stijn Demeester

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud