Advertentie

Crisis in textielsector diept uit

Het einde van de crisis in de Belgische textielsector is nog niet in zicht. Na de aankondiging vanmorgen over een herstructurering bij matrasstoffenfabrikant Deslee Clama, worden de komende weken en maanden nog meer reorganisaties en sluitingen verwacht. In 2008 gingen alles samen al zo'n 2.500 jobs verloren.

(tijd) - Sinds de zomer van vorig jaar ging het snel bergaf in de textielsector, met tal van herstructureringen en sluitingen. Uiteindelijk, zo blijkt uit eerste schattingen van sectorfederatie Fedustria, gingen over het hele jaar zo'n 2.500 jobs verloren. Dat is 8 procent van de totale werkgelegenheid. De totale omzet, in 2007 nog 7,7 miljard euro, daalde volgens de eerste cijfers met 11 procent. De productie verminderde met 12 procent.

Vooral de tapijtfabrikanten hadden de bedrijven het zwaar. De branche, goed voor ruim een kwart van de omzet van de textielsector, zag in zijn geheel de omzet met 13 procent zakken, de productie dook 15 procent lager en er gingen zo'n 1.200 jobs verloren. Opvallende herstructureringen waren er bij grote groepen als Beaulieu International Group, Associated Weavers en Domo.

2009 brengt vooralsnog weinig beterschap. Vanmorgen kondigde de directie van matrasstoffenfabrikant Deslee Clama aan dat het 66 van de 244 arbeidsplaatsen in zijn vestiging in Beselare wil schrappen. Omdat rendabel produceren in België steeds minder lukt, verhuist een deel van de productie naar de al bestaande vestiging in Roemenië.

De vakbonden reageerden vanmorgen weinig verrast op het nieuws van het bedrijf. 'Zoals zovele bedrijven kampte ook Deslee Clama met een hogere tijdelijke werkloosheid', aldus Erik Van Deursen van ABVV Textiel. 'Het bedrijf is al enkele jaren bezig de productie in Roemenië van de grond te krijgen maar tot op vandaag slaagde men daar precies niet goed in. Bovendien was aan de weekendwerkers al gevraagd om naar de dagploegen over te stappen. Ook bij de bedienden vloeiden er recent af en toe enkele werknemers af.'

Dat er ook elders in de sector nog koppen zullen rollen, daar was men het er de voorbije dagen op de vloerbedekkingsbeurs Domotex in Hannover, een van de belangrijkste ontmoetingsplaatsen voor tapijtfabrikanten, unaniem over eens.

'In tijden als deze is niemand immuun', klinkt het. 'Bij enkele spelers staat het water tot aan de lippen. Als de moeilijkheden aanhouden, dan zijn nog meer herstructureringen en sluitingen onvermijdelijk.'

Dat er in de sector momenteel met gemiddeld 20 procent economische werkloosheid wordt gewerkt, maakt duidelijk hoe ernstig de toestand is. En dat terwijl er nauwelijks signalen zijn die enige hoop op een snel herstel van de omzet of de volumes rechtvaardigen. Integendeel, heel wat deelnemers aan Domotex zagen in de eerste weken van januari hun verkoop wat verder wegzakken. Op middellange termijn hopen sommigen wel op een verbetering vanaf de zomer.

SDS

Lees meer over Domotex morgen in De Tijd.

 

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud