Advertentie

Crisis overschaduwt lancering goedkoopste auto

Ratan Tata poseert voor de Nano, de goedkoopste auto ooit (Foto Reuters) ©REUTERS

Het Indiase concern Tata brengt maandag eindelijk de goedkoopste auto ter wereld op de markt. De lancering van de met veel poeha aangekondigde wagen van 1.500 euro heeft maanden vertraging opgelopen en gevreesd wordt dat de economische terugval de middenklasse zal ontmoedigen om de wagen aan te schaffen.

(belga) - Ratan Tata, de baas van het gelijknamige concern, zal de auto maandag officieel lanceren op een groots opgezet evenement in Mumbai. Begin april zou het voertuig bij de concessiehouders beschikbaar zijn.

Waarnemers tonen zich sceptisch over de lancering van de auto, die in januari vorig jaar met veel poeha werd aangekondigd. Zo heeft Tata heel wat problemen bij de productie van de auto. Wegens protest van de lokale boeren moest de industrieel zijn fabriek in het oosten van het land opdoeken en een volledig nieuwe site openen in het westelijke Gujarat. Die draait echter nog niet op volle toeren.

Daarnaast weegt ook de economische crisis op de lancering van 'de auto die minder kost dan een laptop'. Ook in India is de verkoop van nieuwe auto's sinds eind vorig jaar in vrije val. Het resultaat is dat Tata dit jaar niet meer dan 30.000 tot 50.000 wagens zal produceren, hoewel eerst was aangekondigd dat het concern 250.000 auto's per jaar op de markt zou brengen.

In zijn meest rudimentaire vorm zal de auto de Indiase chauffeur niet meer dan 1.500 euro kosten. Vanaf volgend jaar of 2011 zou de wagen ook in Europa op de markt komen. Wegens de hogere veiligheids- en milieunormen zouden de Europeanen zo'n 5.000 euro voor de auto moeten betalen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud