CSN overtreft bod Tata Steel op Corus - update

CSN, de Braziliaanse staalmaker met wie Corus in 2002 bijna fuseerde, biedt 515 pence in contanten per aandeel voor het Brits-Nederlandse staalbedrijf. Het bod overtreft daarmee het verhoogde bod van 500 pence dat gisteren door Tata Steel werd aangekondigd.

(betten) Corus beveelt het bod van CSN aan. Het bod van het Braziliaanse bedrijf waardeert Corus op ongeveer 4,9 miljard pond. Het bod is onder meer afhankelijk van de verwerping van het bod van Tata Steel door aandeelhouders Corus. Dat bod waardeert het Brits-Nederlandse staalbedrijf op 4,7 miljard pond.

'Dit bod ligt boven het eerdere voorstel van CSN en is tevens hoger dan het herziene bod van Tata Steel', zegt Jim Leng, Chairman van de Board of Directors van Corus in een toelichting. Verder zegt hij: 'Het bod stemt overeen met ons strategisch doel om de toegang tot grondstoffen, een lage kostenproductie en groeimarkten zeker te stellen.'

Tata Steel liet in een reactie weten haar positie te bekijken naar aanleiding van het herziene bod van CSN. Een woordvoerder van Tata Steel wilde hier verder niet op reageren. 'Daar is het nog te vroeg voor', zegt een woordvoerder tegen Betten.

Grootaandeelhouder Standard Life Investments, dat een belang van 7,8 procent in het Brits-Nederlandse staalbedrijf heeft, zegt in een reactie: 'Dit is duidelijk een competitieve situatie en we wachten de ontwikkelingen af.'

Volgens Corus en CSN creeert de overname mogelijkheden om aanzienlijke jaarlijkse kostenvoordelen te behalen van 300 miljoen dollar voor belasting. CSN, dat al een belang van 3,8 procent in Corus heeft, verwacht dit te bereiken door gezamenlijke inkopen en een optimalisering van de productenstroom. Verder wil CSN gebruik maken van de goede technische kennis van Corus.

CSN stelt dat met een overname de levering van ijzererts met een relatief hoge kwaliteit en een lage kostprijs voor Corus wordt veiliggesteld. Vanwege overheidsregelgeving is het moeilijk voor Tata Steel om ijzererts vanuit India te exporteren.

De levering zal volgens CSN plaatsvinden vanuit de Casa de Pedra mijnen in Brazilie, een dochterbedrijf CSN. Dat kan leiden tot een jaarlijkse kasstroom in Corus van ongeveer 450 miljoen dollar voor belasting vanaf 2009.

CSN wil de overname financieren door een contante bijdrage van 3,3 miljard dollar van een dochterbedrijf van CSN aan CSN Acquisitions, het onderdeel dat de daadwerkelijke overname zal doen. Hiervan is 2,5 miljard dollar gefinancierd door banken, de resterende 800 miljoen dollar heeft het staalbedrijf contant beschikbaar.

Verder heeft CSN Holding diverse kredietfaciliteiten zekergesteld voor een totaalbedrag van 4.350 miljoen pond (ruim 8 miljard dollar). Dit geld wordt onder meer gebruikt voor de herfinanciering van de bestaande schuld van Corus, daarnaast kan Corus het geld gebruiken als werkkapitaal en voor de betaling van de kosten die samenhangen met de overname.

'Deze lening van 8 miljard dollar, met een gemiddelde looptijd van 7 jaar, heeft de activa van Corus en de kasstroom van het staalbedrijf als onderpand', zegt financieel directeur Otavio Lazcano van CSN in een telefonische toelichting op het bod.

Het risico bestaat dat de kredietbeoordelaars Standard & Poor's en Moody's als gevolg van de overname door het oordeel van Corus naar beneden toe bijstellen, waardoor het voor Corus duurder wordt om geld te lenen op de markt. 'We zullen hen ervan proberen te overtuigen dat er juist veel voordelen zitten aan ons bod', aldus Lazcano. Bij het oordeel is de financiele positie van het moederbedrijf van groot belang. CSN ziet als gevolg van de overname zijn netto-schuldpositie met zo'n 2,5 miljard dollar toenemen.

CSN wil niet zeggen of het bod opnieuw verhoogd zal worden, mocht concurrent Tata Steel de prijs van CSN overtreffen.

Op Euronext Amsterdam wint het aandeel Corus maandag rond 16.20 uur 5,4 procent op 7,80 euro. In Londen noteert Corus 5,45 procent hoger op 527,25 pence.

foto bloomberg

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud