'Cumerio moet leider worden'

Mirko Kovats, topman en grootaandeelhouder van de Oostenrijkse industriële holding A-tec, wil dat Cumerio de hoofdrol speelt in de Europese koperconsolidatie. Hij wil Cumerio in de driver's seat. Dat zegt hij in een exclusief interview met De Tijd.

(tijd) Kovats vindt dat Brussel het Europese kopercentrum moet zijn en vreest dat te veel koper-know how zal wegvloeien bij de overname van Cumerio door het Duitse Norddeutsche Affinerie (NA).

NA lanceerde eind vorige maand een bod van 777 miljoen euro of 30 euro per aandeel op Cumerio. Kovats laat duidelijk uitschijnen -maar hij zegt het niet met zoveel worden- dat hij eerder voorstander is van overname van NA door Cumerio dan omgekeerd. Zijn vertrouwen in het Belgische management van Cumerio is duidelijk groter dan zijn vertrouwen in het management van NA.

Kovats geeft toe dat hij in het voorjaar sprak met Cumerio over een samengaan maar dat ging niet door. 'Cumerio had andere opties', aldus Kovats. 'Dat bleek NA te zijn'. Kovats is absoluut niet van plan zijn blokkeringsminderheid van 25 procent plus 1 aandeel in Cumerio op te geven. Hij ziet het als een langtermijn investering. Hij geeft toe dat hij de fusie, die hij een overname noemt, kan blokkeren. Kovats zegt nu gewoon te wachten op wat NA, waarin hij 15,1 procent heeft, gaat beslissen. Volgens hem zijn er verschillende opties maar als aandeelhouder wil hij zich daar niet in mengen. Het NA-management moet zijn verantwoordelijkheid nemen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud