Daimler trekt naar VS door dure euro

De productie van de limousines uit de C-klasse van Mercedes zal vanaf 2014 in de VS plaatsvinden. ©BLOOMBERG NEWS

Autofabrikant Daimler gaat vanaf 2014 een deel van zijn productie verhuizen van Duitsland naar de VS. Dat maakte het bedrijf woensdag bekend. Aanleiding is de dure euro tegenover de dollar.

(belga) - 'Om nog meer te profiteren van de groeikansen en van de Noord-Amerikaanse markt in het bijzonder, zal de productie van de limousines uit de Mercedes C-klasse vanaf 2014 ter plaatse worden gedaan. Dat zal gebeuren in de Mercedes-fabriek in Tuscaloosa (Alabama)', staat in een persbericht van de groep.

De Mercedes C-klasse is het meest verkocht in Noord-Amerika. De meeste van die wagens worden nu nog in Europa gemaakt, en dan geëxporteerd naar de VS en Canada. Maar de dure euro knaagt aan de winstmarge.

Daimler zegt dat de maatregel een impact zal hebben voor 1.800 werknemers in de Mercedes-fabriek van Sindelfingen (zuidwesten van Duitsland). Ze zouden een beroep kunnen doen op 'een aantrekkelijke bedrijfsregeling'. In Sindelfingen werken zo'n 12.000 mensen.

De voorbije dagen werd er geprotesteerd omdat de nieuwe berline enkel in Bremen zal worden gemaakt. In ruil zou in de fabriek wel het sportmodel SL worden geassembleerd.

Daimler is als maker van luxewagens relatief zwaar getroffen door de crisis. Het bedrijf werkt aan een kostenbesparingsplan, voor minstens 4 miljard euro.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud