De Vits wil EU-commissaris voor herstructureringen

Europees parlementslid Mia De Vits (sp.a) vindt dat er een Europees commissaris voor herstructureringen moet komen. Die zou aan de hand van objectieve criteria moeten bekijken of een herstructurering verantwoord is, zei ze zondag in een debat over VW Vorst in het programma De Zevende Dag (één).

(belga) CD&V-europarlementslid Ivo Belet vindt dat dit voorstel te ver gaat. Bij een fusie moeten multinationals een dossier voorleggen aan de Europese Commissie, die nakijkt of bepaalde criteria worden nageleefd. Dat is niet zo bij herstructureringen, daar beslist het management alleen, zegt De Vits. De gewezen vakbondsvrouw haalt daarom het oud voorstel boven van de Belgische vakbonden om een Europees commissaris aan te duiden voor herstructureringen, "eerder dan een commissaris voor multilinguisme", zei ze.

Ivo Belet (CD&V) is het niet eens met dit voorstel. "Dat klinkt goed, maar ik ga niet helemaal mee. Het is niet aan de politiek om te bepalen welke herstructureringen er moeten komen", zei hij in De Zevende Dag. Beter zou volgens Belet zijn om de werknemers eerder bij herstructureringen te betrekken. "Niet als het kalf al verdronken is, maar ook vooraf", zei hij. Hij pleit ervoor de Europese richtlijn daarrond aan te passen.

Foto Belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud