Advertentie

Deceuninck lijdt nettoverlies van 35 miljoen euro

Deceuninck, producent van PVC-raamprofielen, boekte in 2006 een nettoverlies van 34,8 miljoen euro. Het opvallend slechte cijfer is te wijten aan 24,9 miljoen uitzonderlijke waardeverminderingen op goodwill en activa in de Verenigde Staten en in het Verenigd Koninkrijk. In 2005 haalde het West-Vlaamse bedrijf nog een winst van 19,4 miljoen euro. Dat blijkt uit een persbericht.

(tijd) '2006 was het sluitstuk van een driejarenlange metamorfose', meldt het bedrijf. 'Die was nodig om de doelstellingen in het businessplan 2009 te behalen'. 'Innovatieve producten, stroomlijning van de operaties en aanpassing van de capaciteit waren daarbij de hoekstenen'.

De bedrijfskasstroom daalde 37 procent tot 53,5 miljoen euro, onder de vooropgestelde vork van 54 a 60 miljoen euro. Analisten rekenden op 56,6 miljoen euro. Het bedrijf verwijst voor de daling naar de meeruitgaven voor grondstoffen (14 miljoen euro), de eenmalige kosten voor de lancering van de nieuwe producten Zendow, Inoutic en Twinson in Europa en herstructureringskosten voor de reorganisatie van de operationele activiteiten in de VS en het VK.

De bedrijfswinst voor afschrijvingen (ebita) zakte tot 1,7 miljoen onder nul door bijzondere waardeverminderingen ten belope van 5,1 miljoen euro. Analisten rekenden op 6,1 miljoen euro.

De omzet steeg in 2006, zoals eerder al gemeld, met 3 procent tot 662,7 miljoen euro. Al bij al een beperkte groei te wijten aan de terugval in de Verenigde Staten (-3% in 2006 en -20% in vierde kwartaal van 2006) en de zwakte van de Turkse lira, waardoor de sterke volumegroei in Turkije zich niet in de omzet liet merken.

Voor 2007 rekende het management op een omzetgroei van 5 a 10 procent maar die verwachting wordt in het persbericht niet herhaald. 'Het jaarbegin verloopt moeizaam in de VS maar in Europa en Turkije zijn we goed gestart', klinkt het. 'De grondstofprijzen stagneren op een hoog niveau en de verkoopprijzen werden aangepast'.

Jan De Schamphelaere

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud