Deceuninck zwaar getroffen door Amerikaanse bouwmarkt

De omzet van Deceuninck, producent van kunststofraamsystemen, daalde in het eerste kwartaal van 2007 met 1 procent tot 142,1 miljoen euro. Deceuninck lijdt onder de terugval van de Amerikaanse huizenmarkt. De omzet viel in de Verenigde Staten met 31 procent terug.

(tijd) 'Het aantal verkochte raamprofielen daalde in de VS met 15 procent. De verkoop van houtcomposietproducten was er bijna nihil en de zwakkere dollar kostte ons 2 miljoen euro omzet', zegt woordvoerder Ludo Debever.

Dat de huizenmarkt in de VS in het slop zit, is geen geheim. In het derde kwartaal van 2006 daalde het aantal gestarte nieuwbouwwoningen en bouwaanvragen met 18 procent. 'Daar zien we nu het effect van op de verkopen van raamprofielen', aldus Debever. In het laatste kwartaal van vorig jaar daalden de bouwaanvragen zelfs met 25 procent, wat doet vermoeden dat Deceuninck het ergste nog niet heeft gezien. 'Bij ons zal het niet zo dramatisch zijn, want onze klanten zitten voor een groot deel in het renovatiesegment, dat niet zo hard getroffen is. We merken een vertraging van de daling van onze volumes: 20 procent in het vierde kwartaal, 15 procent in het eerste kwartaal, en in het lopende kwartaal zal de omzet nog minder sterk dalen', verklaart Debever.

De verkoop van houtcomposietproducten, zoals terrasplanken vervaardigd uit een mengeling van hout en kunststof, laat helemaal te wensen over. 'In het eerste kwartaal verkochten we bijna niets. De voorraden die onze klanten in het vierde kwartaal opbouwden, waren voldoende', klinkt het.

De hevige winterprik in maart verergerde de situatie nog. 'In maart was het in Ohio, waar ons regionaal hoofdkwartier is, zo koud dat onze productie zelfs een tijdje stillag'.

'We zijn niet echt verrast door het Amerikaanse omzetcijfer. We waren voorbereid op dit scenario en hebben op tijd de nodige herstructureringen doorgevoerd', zegt Debever. 'We gaan dit jaar uit van 20 procent minder productie in de VS'. Midden februari werd de productie in Oakland stopgezet en elders ging een magazijn dicht. Deceuninck heeft in de VS nu nog enkel activiteiten in Ohio en Arkansas. Met deze maatregelen wil het bedrijf dit jaar al 20 miljoen dollar besparen.

In Europa en Turkije samen boekte Deceuninck een omzetstijging van 8,2 procent, hoewel de Turkse lira de omzet met 3 miljoen euro drukte.

Voor heel 2007 rekent Deceuninck nog steeds op 5 à 10 procent omzetgroei en een marge op de bedrijfskasstroom van minstens 10 procent. Of de margedoelstelling gehaald wordt, zal voor een groot deel afhangen van de evolutie van de prijzen voor pvc-harsen, een kost waar het management zich de voorbije jaren de tanden al meermaals op stuk beet.

In het eerste kwartaal daalde de prijs voor pvc-harsen in de VS en was die vrij stabiel in Europa. Deceuninck verwacht de komende maanden geen stijging van de Europese prijzen, ondanks de hoge ethyleenprijzen en de hoge vraag. 'In de VS onstaat er een overcapaciteit en we zien in Turkije al Amerikaanse pvc-harsen opduiken. Dat zal wat druk op de prijzen in Europa zetten', aldus Debever.

Jan De Schamphelaere jan.deschamphelaere@tijd.be

(foto: belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud