Diamantairs sluiten monsterdeal met douane

Leden van de bekende Indiase diamantfamilies Mehta en Shah staan vandaag terecht voor de Antwerpse strafrechter wegens grootschalige fraude. Op de vooravond van het proces - ruim acht jaar na de start van het gerechtelijk onderzoek - sluiten ze nog een deal met de douane om een verbeurdverklaring van ruim 50 miljoen euro te vermijden.

De diamantwijk in Antwerpen.

(tijd) - De correctionele rechtbank van Antwerpen buigt zich vandaag over een van de zwartste bladzijden in de geschiedenis van de Antwerpse diamantsector. Op de beklaagdenbank zitten liefst 14 personen, vooral leden van de bekende Indiase diamantfamilies Mehta en Shah. Ze zouden van 1994 tot 1999 een gigantische zwarte handel hebben gevoerd. Tientallen diamantbedrijven, grote en kleine, draaiden mee in de trafiek. Het parket vordert de verbeurdverklaring van zeker 50 miljoen euro.

Welingelichte bronnen melden dat de Indiase diamantairs op de valreep een deal sloten met Douane & Accijnzen, terwijl de miljoenenzaak al geopend is in 1999.

De diamantairs kunnen het strafproces niet meer ontlopen. Ze zullen nog steeds moeten terechtstaan voor witwassen en valsheid in geschrifte. Maar door de deal zal de douane haar dagvaarding laten vallen en zal de openbaar aanklager waarschijnlijk afzien van de fikse verbeurdverklaring. Die zou een einde maken aan de zakenactiviteiten van alle aangeklaagde diamantairs. De advocaten van de diamantairs gaven gisteren geen commentaar.

De fraude kwam aan het licht in 1999, toen een diamantkoerier op de luchthaven van Zaventem een heen-en-terugvliegticket bleek te hebben waarmee hij zo snel zou terugvliegen naar België dat een diamantverkoop onmogelijk was. Het gerecht observeerde de koerier en ontdekte een immens circuit van fictieve diamantexporten. Die vonden plaats van februari 1994 tot maart 1999. De fictieve transacties moesten echte, zwarte transacties verbergen. Dankzij de valse export konden de diamantairs de zwarte winsten verantwoorden.

De telgen van de familie Mehta die vandaag op de beklaagdenbank zitten, zijn niet de topdiamantairs die sinds vorig jaar het hoge woord voeren in de raad van bestuur van de Hoge Raad voor de Diamant. In mei vorig jaar hebben de Indiase diamantairs hun positie in de Hoge Raad flink versterkt.

LB

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud