Directie VW Vorst doet vrijdag voorstel ontslagpremie

De directie van de Volkswagenfabriek van Vorst doet vrijdag aan de vakbonden een voorstel over de premie voor wie opstapt of ontslagen wordt. Er komt vanaf nu ook een register waar alle werknemers van Volkswagen Vorst die willen opstappen zich kunnen aanmelden. Dat hebben vakbonden en directie van fabriek woensdag beslist.

De vakbonden zeiden na afloop van de eerste vergadering over het sociaal plan, die ruim zes uur duurde, dat de strategie die ze de komende weken zullen voeren bij de onderhandelingen voor een groot stuk zullen afhangen van de hoogte van de uiteindelijke ontslagpremie. "We gaan uiteraard voor een zo hoog mogelijke vergoeding", zei Jan Vanderpoorten van het ABVV.

"Ik heb daarbij al eens het bedrag van 200.000 euro gelanceerd, een bedrag naar 'Duitse' normen. Ik wil me nu echter op niets vastpinnen. We zien wel met wat de directie vrijdag komt".

De vakbonden wilden woensdag vooral duidelijkheid over het lot van wie het bedrijf wil verlaten. "Er komt een register waar iedereen die wil vertrekken zich kan inschrijven", aldus ACV-vakbondsman Pascal Van Cauwenberge. "We zullen regelmatig inzicht krijgen in dat register. Dan weten we tenminste over hoeveel mensen we praten. Al wie vanaf 21 november het bedrijf verlaat of verlaten heeft, zal overigens op dezelfde ontslagpremie kunnen rekenen, zoals eerder al afgesproken. De bedoeling is dat iedereen die wil vertrekken, dat ook echt kan."

Volgens de vakbonden is er woensdag nog niet gepraat over inleveren of besparen. "Het is trouwens nooit expliciet vermeld, maar we gaan er wel altijd vanuit dat we praten over 3.000 blijvers", aldus Vanderpoorten.

Donderdag trekken Vanderpoorten en Van Cauwenberge naar Duitsland, waar een spoedvergadering plaatsvindt van de Europese ondernemingsraad. Ze hopen daar meer informatie te kunnen bekomen. "Belangrijk is ook dat we donderdag alle Europese vakbonden op één lijn krijgen", aldus Vanderpoorten.

Vrijdag volgt een nieuwe vergadering met de directie en dinsdag staat een ondernemingsraad op het programma. Op donderdag 14 december zien vakbonden en directie elkaar opnieuw. Het is op vraag van de vakbonden dat er vaker samen gekomen wordt.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud