Directie VW Vorst vraagt werk te hervatten

De directie van de Volkswagenfabriek van Vorst heeft haar personeel gevraagd zo snel mogelijk het werk te hervatten. Dat heeft Norbert Steingräber, directeur van de Volkswagenfabriek in Vorst, maandag gezegd na de ondernemingsraad. De bonden zijn ontgoocheld over de vergadering.

Volgens Steingräber verliep de ondernemingsraad in een goede sfeer en verstandhouding. Er werd gesproken over de komst van de Audi A1 in 2009, de overgangsperiode tussen 2007 en 2009 en over het hervatten van het werk. Steingräber wilde niet ingang op de vraag of het personeel verder wordt uitbetaald.

De directie van de Volkswagenfabriek van Vorst wil dat de loonkost van de Belgische vestiging van de Duitse autobouwer met twintig procent vermindert. Dat hebben de vakbonden maandag gezegd na de ondernemingsraad met de directie.

Intussen bevestigde de leiding van VW Vorst aan de vakbonden wel dat er drieduizend mensen aan het werk kunnen blijven na de reorganisatie. Ze kon echter niet bevestigen dat het gaat om voltijdse jobs. De berichten van permier Verhofstadt over het verder produceren van de Golf in 2007 of over de productie van 60.000 Polo's in Vorst, kon de directie ook al niet bevestigen. "De woorden van Verhofstadt werden hier in twijfel getrokken. In die zin zelfs dat Norbert Steingräber morgen/dinsdag zelf naar Wolfsburg trekt voor meer uitleg", aldus ACV-vakbondsman Pascal Van Cauwenberge. "Hij zal er gaan praten over de overgangsperiode 2007-2009. Nu kennen wij bijvoorbeeld enkel het officiële cijfer van 46.000 Polo's voor volgend jaar, meer niet."

De vakbonden benadrukten maandgavond dat de staking intussen gewoon doorgaat, zolang er geen waterdichte garanties komen van de directie over de toekomst van de fabriek.

Vakbonden en directie spraken maandag af dat ze woensdag voor het eerst zullen samen zitten om te onderhandelen over het sociaal plan. Belangrijk is dat wie vertrekt of het bedrijf al sinds 21 november verlaten heeft, daar deel van zal uitmaken. De vakbonden beloven ook dat ze hun volledige gewicht in de schaal zullen leggen om gelijkaardige voorwaarden te bekomen voor het personeel bij de toeleveranciers.

De volgende ondernemingsraad in het kader van de wet Renault is gepland voor dinsdag 12 december, om 14 uur in Brussels Kart Expo.

Foto Belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud