Directies en vakbonden Ford-leveraniers bereiken ontwerpakkoord

Directie en vakbonden van het Genkse toeleveringsbedrijf SML hebben maandag van 22 uur tot zowat drie uur in de nacht onder leiding van een sociaal bemiddelaar bijeengezeten in een poging om een einde te maken aan de spontane staking die eerder op de dag onder de arbeiders uitbrak. De onderhandelingen leverden een ontwerpakkoord op.

(belga) De actie bij SML breidde gaandeweg uit tot de andere Ford-toeleveranciers en leidde tot een productiestilstand bij autoconstructeur Ford. Het bereikte voorakkoord komt tegemoet aan de eisen van de arbeiders inzake een loonsverhoging. De vakbonden verdedigen het ontwerpakkoord en hopen dat ook de arbeiders er zich in zullen kunnen vinden, zo vernam het persagentschap Belga van vakbondsafgevaardigde Luc Prenen van ACV-Metaal.

Het voorstel zal vanaf vandaag/dinsdagmorgen eerst aan de morgenploeg voorgelegd worden en nadien aan de middagploeg. Meer details omtrent de inhoud van het ontwerpakkoord worden na de uitslag van de stemming door de ochtendploeg omstreeks zeven uur verschaft.

Indien de werknemers van SML hun fiat geven, zal de productie in de loop van de dag opnieuw opgestart worden bij de vier toeleveranciers die via een bovengrondse transportband rechtstreeks onderdelen aan Ford Genk leveren. Naast SML zijn dat Lear Corporations, TDS Automotive en IAC, het vroegere Collins & Aikman.

De arbeiders van SML verwierpen maandag in de loop van de namiddag een eerste voorstel tot loonsverhoging van de directie. Er werd wel al een akkoord bereikt over de inzet van acht extra arbeiders in de ochtend- en de middagploeg om de werkdruk te verlichten. De arbeiders gingen spontaan in staking omdat ze van mening zijn dat de werkdruk sinds de productie voor de nieuwe Mondeo onhoudbaar is geworden.

SML levert behalve de motoren ook de achterassen voor de Ford Mondeo. Bij het bedrijf werken 450 mensen. De vier Ford-toeleveranciers hebben samen een duizendtal werknemers in dienst.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud