Advertentie
Advertentie

'Duitsland overweegt annulatie A400M'

De toekomst van het militaire transportvliegtuig A400M van Airbus hangt aan een zijden draadje. Dat schrijft het Duitse tijdschrift Der Spiegel. De Europese multinationale aankooporganisatie OCCAR heeft de landen die aan het project deelnemen, gezegd dat ze hun contract op 31 maart mogenopzeggen. Dat kan omdat aan één van de voorwaarden, namelijk een eerste testvlucht voor januari 2008, niet is voldaan.

(dpa/afp/tijd) - Het zijn vooral de problemen met de motoren die maar niet opgelost raken. Volgens EADS, het moederbedrijf van Airbus, is niet te voorspellen wanneer een prototype van de A400M kan worden afgeleverd. Binnen de Duitse regering groeit alvast de onrust over de vertraging, volgens Der Spiegel. Als EADS niet snel duidelijk maakt 'hoe en wanneer' het de technische problemen denkt op te lossen, zal de beëindiging van het contract in overweging worden genomen, luidt het.

Als OCCAR daadwerkelijk het contract opzegt, zou dat zware gevolgen hebben voor Airbus. De vliegtuigbouwer zou dan "binnen de zestig dagen" sommen die in de miljarden euro's lopen, moeten terugbetalen, schrijft het weekblad. OCCAR vertegenwoordigt zes landen; naast België zijn dat Frankrijk, Spanje, Groot-Brittannië, Turkije en Luxemburg. In de ontwikkeling van de A400M werd tot nog toe al 5,5 miljard dollar geïnvesteerd.

Berlijn verwacht wel dat Frankrijk druk zal uitoefenen om aan het programma vast te houden, maar volgens Der Spiegel zou de Duitse regering niet meer willen weten van de vertraging en het steeds duurder wordende kostenplaatje. Duitsland heeft met een order van 60 het grootst aantal A400M's besteld, Parijs wil er 50 kopen. België heeft een bestelling voor zeven toestellen, die vanaf 2018 moeten geleverd worden. Tot dan moeten de oude C130 'Hercules'-toestellen van het Belgisch leger het uitzingen.

Belgische bedrijven die meewerken aan de A400M zijn onder meer Sonaca, Sabca en Asco. GUM

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud