Advertentie

Duizenden werknemers van Airbus prostesteren massaal in heel Europa

Duizenden werknemers van vliegtuigbouwer Airbus hebben vrijdag in onder andere Parijs, Toulouse (Frankrijk), Hamburg (Noord-Duitsland), Chester (Groot-Brittannië) en Puerto Real (Spanje) massaal geprotesteerd tegen het hervormingsplan "Power 8" van Airbus.

(belga) Het plan voorziet 10.000 ontslagen, verdeeld over de Europese vestigingen.

In het centrum van Hamburg verzamelden zich vrijdag 10.000 werknemers om hun ongenoegen te uiten over de plannen van Airbus. "Het plan "Power 8" kunnen we niet aanvaarden", verklaarde Jürgen Peters, voorzitter van IG Metall. In Duitsland moeten 3.700 banen verdwijnen. IG Metall sprak over 19.000 tot 20.000 deelnemers aan de manifestatie terwijl de politie het hield op ongeveer 10.000 manifestanten.

Ook aan de fabriek in Laupheim voerden 2.000 Airbuswerknemers en sympathisanten actie. Ze vormden een mensenketting rond de gebouwen en droegen een hart met "Airbus" erop. In Duitsland wordt voornamelijk geijverd voor het behoud van de Duitse sites en de garantie voor investeringen in hun voortbestaan.

In Parijs feliciteerde secretaris-generaal Peter Scherer van FEM, de Europese federatie van metaalindustrie, zichzelf met de grote opkomst. Een honderdtal Franse en Belgische werknemers deden mee aan de actie in Parijs. Kort na 10u verzamelden ook ongeveer 1.000 werknemers zich aan de zetel in Toulouse om tegen de herstructureringen te protesteren. Een twintigtal Duitsers van IG Metall lieten zich daar ook opvallen met vlaggen. In Méaulte (Noord-Frankrijk) zouden zo'n 1.000 werknemers mee gedaan hebben. Op de site in Nantes protesteerden 800 mensen en in Saint-Nazaire tussen de 600 en 1.000 werknemers. "Power 8" voorziet 4.300 ontslagen in Franrijk, waarvan 1.100 in Toulouse.

Airbus wil verder in Groot-Brittannië 1.600 jobs en in Spanje 400 banen schrappen. In totaal wil de vliegtuigbouwer 6 fabrieken afstoten en 10.000 werknemers ontslaan.

Het saneringsplan "Power 8" moet de financiële kater die productie van de superjumbo A380 en de ontwikkeling van A350 veroorzaakt hebben, opvangen. Topman van Airbus Louis Gallois liet op radio France Info weten dat er geen naakte ontslagen zullen vallen, maar dat het voornamelijk zal gaan over vrijwillig vertrek en brugpensioen.

foto epa

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud