Advertentie

EADS ziet bedrijfswinst met 86 procent dalen door problemen bij Airbus

EADS, onder meer eigenaar van vliegtuigbouwer Airbus en producent van de Eurofighter, heeft in 2006 het bedrijfsresultaat met 86 procent zien dalen. De vertraging van de A380 en hoge ontwikkelingskosten leidden tot een verlies bij Airbus.

(betten/tijd) - Het bedrijfsresultaat voor bijzondere posten van het Europese luchtvaart-, ruimtevaart- en defensieconcern daalde van 2.852 miljoen euro naar 399 miljoen euro. Het operationeel verlies van Airbus bedroeg 572 miljoen euro.

De nettowinst van EADS nam af van 1.676 miljoen euro tot 99 miljoen euro. Het bedrijf wijt de winstdaling niet alleen aan het uitstel van de A380, maar ook aan lasten voor de A350, hoge ontwikkelingskosten en verliezen bij Segerma. Ook had de dollar een negatieve invloed.

De omzet nam toe met 15 procent tot 39,4 miljard euro, waarbij de omzet uit defensieproducten voor het eerst tot boven 10 miljard euro steeg. Voor 2007 voorspelt EADS een stabiel bedrijfsresultaat, een negatieve vrije kasstroom en een eencijferige omzetgroei.

Het concern ontving voor 69,0 miljard euro aan orders, waarbij de orders voor Eurocopter 39 procent toenamen. Airbus had wat betreft orders het op een na beste jaar ooit. Het orderboek van EADS bedroeg eind december 262,8 miljard euro tegen 253,2 miljard euro een jaar eerder.

foto belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud