Eerste 1.500 vertrekkers bij VW Vorst krijgen premie, rest onzeker

De eerste 1.500 werknemers van Volkswagen Vorst die hebben gemeld dat ze het bedrijf vrijwillig willen verlaten, zullen dat ook daadwerkelijk kunnen doen met hun opstappremie op zak. Al wie zich na die eerste 1.500 vertrekkers heeft geregistreerd, zal niet meer automatisch in aanmerking komen voor een opstapvergoeding.

(belga) Dat is dinsdag gebleken na de ondernemingsraad bij VW Vorst. Directie en vakbonden van VW Vorst hadden vorige week opstappremies afgesproken die kunnen oplopen tot 144.000 euro voor iemand met 25 jaar anciënniteit. De regeling voorzag in 1.500 vrijwillige vetrekkers.

Nu blijkt dat er al zo'n 1.680 mensen zich opgegeven hebben om vrijwillig te vertrekken. Voor wie zich na de eerste 1.500 mensen heeft ingeschreven, is het echter niet zeker dat ze weg kunnen bij VW Vorst met de bedongen opstappremie.De directie zal hun situatie bekijken in functie van de toekomst van de fabriek. De directie zal bijvoorbeeld onderzoeken wie ze nog nodig heeft om de Audi A1 te bouwen, evenals de wagens die tijdens de overgangsperiode 2007-2008 moeten worden gebouwd.

Volgens de vakbonden draagt de directie de volledige verantwoordelijkheid over de zaak, omdat zij zo onduidelijk is gebleven over de toekomst van de fabriek. De directie hoopt intussen dat die duidelijkheid er voor het eind van de week komt. Ze hoopt dan vooral op meer details over de modellen die ze in 2007 en 2008 zal mogen maken en de productiecijfers die ermee samenhangen. "Er zijn verschillende pistes. We hebben de belofte gekregen dat er voor kerst absolute duidelijkheid zou zijn", aldus personeelsdirecteur Jos Kayaerts.

Vakbonden en directie onderhandelen donderdag opnieuw. Dan zal het gaan over brugpensioen vanaf 50 jaar, waarvoor zo'n 900 werknemers van VW Vorst in aanmerking komen. Die mensen konden niet intekenen voor vroegtijdig ontslag. "Trek die mensen af van de vrijwillige vertrekkers die zich nu al hebben opgegeven en het zou kunnen dat we in een situatie terecht komen dat VW Vorst binnenkort moet aanwerven om weer te kunnen draaien", aldus ABVV-vakbondsman Jan Vanderpoorten.

(foto: belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud