Eerste euro's uit EU-globaliseringsfonds voor Franse autobouwers

De Europese Commissie heeft maandag voor het eerst geld uit het zogenaamde globaliseringsfonds toegekend. De euro's gaan naar de toeleveranciers van de Franse autobouwers Peugeot-Citroën en Renault.

(belga) Op aanvraag van Frankrijk stelde de Europese Commissie maandag voor om zo'n 3,8 miljoen euro vrij te maken voor toeleveranciers van Peugeot-Citroën en Renault. De lidstaten en het Europese Parlement moeten de beslissing nog goedkeuren.

Het eind vorig jaar gelanceerde globaliseringsfonds bevat geld voor werknemers die hun job verloren omdat de productie wordt overgeheveld naar andere delen van de wereld. De autosector is een typisch voorbeeld van een sector waar de nadelen van de globalisering zich laten voelen en veel banen op de tocht komen te staan in Europa.

Het fonds stelt jaarlijks zo'n 500 miljoen euro ter beschikking. Met dat geld kunnen de lidstaten begeleidende maatregelen nemen om de werknemers sneller aan een andere job te helpen. Het gaat onder meer om maatregelen op het vlak van ontslagbegeleiding, opleidingsprogramma's en mobiliteitstoeslagen.

Na de sociale perikelen bij Volkswagen Vorst vorig najaar betoonde de Belgische regering reeds interesse voor middelen uit het fonds, maar België heeft volgens de Commissie nog geen aanvraag ingediend. Uit een parlementaire vraag van Europarlementslid Ivo Belet (CD&V) bleek vorige week dat ook Opel Antwerpen een goede kans zou maken op geld uit het fonds.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud