EU niet soepel voor Luikse staalnijverheid

De Europese Commissie ziet het niet zitten om vanaf 2010 een experimentele Europese reserve met CO2-quota in het leven te roepen. Dat heeft de woordvoerster van Europees commissaris voor Milieu Stavros Dimas maandag verklaard. Premier Guy Verhofstadt had dit voorstel vorige week gelanceerd met het oog op de investeringsplannen van staalbedrijf ArcelorMittal in Luik.

(belga) - "Het Europese systeem voor de handel in uitstootrechten voor CO2 kan pas na 2012 gewijzigd worden, want de economische spelers hebben nood aan een duidelijk kader om de stabiliteit van de markt te verzekeren", zei de woordvoerster van Dimas. "Het aanleggen van een communautaire reserve vanaf 2010 is dus niet mogelijk", voegde ze eraan toe.

Vorige week sprak Verhofstadt in de marge van de informele Europese top in Lissabon met Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso over een andere benadering van het protocol van Kyoto. Momenteel worden de inspanningen in het kader van het protocol verdeeld onder de lidstaten. Vanaf 2012, wanneer de nieuwe fase van Kyoto in werking treedt, zou de nationale benadering vervangen kunnen worden door een Europese, met een sectoriële opsplitsing van de quota's en een reserve op Europees vlak.

Verhofstadt drong bij Barroso aan op een experimentele fase vanaf 2010. Op die manier zou ArcelorMittal vanaf 2010 aanspraak kunnen maken op bijkomende uitstootrechten. Die heeft het bedrijf nodig om zijn investeringsplannen in Luik te realiseren. De onderneming sluit alvast uit dat ze de noodzakelijke rechten gaat aankopen op de markt. Dat zou ongeveer 90 miljoen euro per jaar kosten.

Donderdagochtend bespreekt de Waalse minister van Milieu, Benoit Lutgen, het dossier met eurocommissaris Dimas.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud