Euronav ziet vrachttarieven flink dalen

De tankerreder Euronav beloont zijn aandeelhouders met een extra brutodividend van 1,60 euro per aandeel. Dat maakt Euronav dinsdag nabeurs bekend, bij de publicatie van zijn volledig jaarcijfers. Het extra dividend brengt het totale brutodividend voor het boekjaar 2008 op 2,60 euro. Euronav geeft mee dat de vrachttarieven voor olietransport in het eerste kwartaal flink gezakt zijn.

(tijd) - De volledige jaarcijfers van Euronav bevatten geen verrassingen. Nieuw is wel dat Euronav verduidelijkt hoeveel het slotdividend voor de aandeelhouders over 2008 zal bedragen. Met een extra brutodividend van 1,60 euro per aandeel komt het totale brutodividend voor het voorbije boekjaar op 2,60 euro per aandeel te liggen. Het dividend is betaalbaar vanaf 5 mei aanstaande, op 29 april zal het aandeel zonder coupon noteren.

Euronav geeft ook mee dat de bevrachtingstarieven in het eerste kwartaal in dalende lijn zaten. De geraamde gemiddelde tijdbevrachtingstarieven voor de VLCC-vloot (very large crude carriers) bedroegen 48.000 dollar. Voor de Suezmax-vloot lag het gemiddelde op 38.000 dollar per dag.

Stilligende tankers

Bij de publicatie van de voorlopige jaarcijfers eind januari maakte Euronav zich nog sterk dat de bevrachtingstarieven ook begin 2009 hoog bleven, ondanks de vertragende economie en de lagere vraag naar olie. Op de spotmarkt betaalde men toen meer dan 70.000 dollar per dag, onder meer doordat een aantal tankers in gebruik bleef voor olieopslag voor traders.

Door olie op te slaan in stilliggende tankers wilden marktpartijen inspelen op de fors gezakte olieprijs, en de grote spread tussen de olieprijs op de spot- en de futuresmarkt.

Ondertussen stijgt de olieprijs op de spotmarkt echter opnieuw sneller dan op de futuresmarkt. Analist Bernard Hanssens van Bank Degroof gaat voor 2009 uit van een gemiddeld VLCC-tarief van 40.000 dollar per dag. In juni vorig jaar werden nog historisch hoge tarieven van meer dan 200.000 dollar per dag betaald.

PDG

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud