Europese automarkt krimpt 18 procent in februari

©BLOOMBERG NEWS

Het aantal Europese registraties van nieuwe auto's is in februari met 18 procent afgenomen. Daarmee laat de Europese automarkt in het licht van de economische crisis een aanhoudende krimp zien.

(dow jones/tijd) - Het totale aantal registraties zakte in februari tot 968.159 van 1,19 miljoen in dezelfde periode een jaar eerder, blijkt vrijdag uit cijfers van de Vereniging van de Europese autofabrikanten (ACEA). In Spanje, waar het aantal registraties met 49 procent zakte, was de krimp het sterkst.

In België bedroeg de daling in februari 17,9 procent. 

Februari was daarmee de tiende maand op rij dat de Europese autoverkopen onder het niveau van een jaar eerder uitkwamen. De Europese automarkt staat onder druk door het opdrogen van de kredietmarkt, waardoor het moeilijker is geworden om financiering te verkrijgen voor de aankoop van een auto, en door het uitstellen van grote aankopen door consumenten.

In de eerste twee maanden van 2009 werden 1,93 miljoen nieuwe personenauto's geregistreerd, een daling van 23% in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder.

De in zwaar weer verkerende Amerikaanse autofabrikant General Motors zag de Europese autoverkopen in februari met 22 procent afnemen. Toyota Motor verkocht in Europa 18 procent minder auto's en de verkopen van Ford Motor namen af met 12,7 procent.

Volkswagen zag de Europese autoverkopen met 10,2 procent afnemen, Renault met 23 procent en PSA Peugeot-Citroen met 25 procent. Fiat verkocht 17 procent minder auto's. De luxe automakers BMW en Daimler zagen de Europese verkopen het sterkst afnemen met respectievelijk 29 en 30 procent.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud