Europese Investeringsbank wil auto-industrie meer geld lenen

De Europese Investeringsbank (EIB) zegt de in nood verkerende Europese auto-industrie meer geld te willen lenen. 'De EIB gaat (de Europese ministers van Financiën) voorstellen het volume van haar leningen in 2009 en 2010 te verhogen met 20 tot 30 procent, wat neerkomt op 10 tot 15 miljard euro extra per jaar', zei een woordvoerder van de bank in Brussel.

(belga) - Slechts een gedeelte van de nieuwe leningen is bestemd voor de Europese auto-industrie, en moet de ontwikkeling van milieuvriendelijker wagens stimuleren. Maar hoeveel geld precies voor de sector uitgetrokken zal worden, kon of wilde de EIB niet zeggen.

Begin oktober vroeg de ACEA, de Vereniging van Europese Autoconstructeurs, om leningen ter waarde van 40 miljard euro om de ontwikkeling van groenere auto's te financieren. De voorbije weken klonk ook in de politiek en het bedrijfsleven de roep om extra steunmaatregelen steeds luider.

De Europese Investeringsbank is het vehikel waarmee de EU aan langetermijninvesteringen doet en de 27 lidstaten als aandeelhouders heeft. In 2007 schreef de EIB voor bijna 48 miljard euro aan leningen uit, waarvan 42 miljard euro voor investeringen binnen de EU zelf bestemd was. De voorbije drie jaar, van 2005 tot vorig jaar dus, leende de EIB jaarlijks gemiddeld 2 miljard euro aan de auto-industrie.

De financiënministers van de EU zullen zich tijdens hun vergadering van 2 december uitspreken over het voorstel van de EIB om haar leningen te vergroten.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud