Europese solidariteit voor Vorst

De Europese metaalvakbonden protesteren solidair tegen de zware herstructurering die de Volkswagenfabriek in Vorst treft. Ze vragen de directie van Volkswagen om nu snel duidelijkheid te scheppen.

(belga) Als die informatie er op lange termijn niet komt, dan zijn acties mogelijk. Dat is gebleken na afloop van een vergadering met de vakbonden van Volkswagen Vorst, met de bonden uit de andere Europese landen met vestigingen van de Duitse autobouwer en met Bernd Osterloh, de voorzitter van de Europese ondernemingsraad bij Volkswagen en lid van de Duitse vakbond IG Metall.

De afgevaardigden van het de christelijke en de liberale vakbond waren na afloop van de vergadering teleurgesteld. Ze hadden meer concrete informatie verwacht, bijvoorbeeld over de productie van de Polo. De socialistische vakbond is wel tevreden omdat op de vergadering alle violen gelijksgestemd zijn en de Europese solidariteit bevestigd is.

ACV-vakbondsman Pascal Van Cauwenberge had veel meer verwacht van de vergadering. "We hebben weinig nieuws gehoord en de indruk bestaat dat onze Duitse collega's meer weten dan wij. Zo hebben we geen concrete cijfers gekregen over de productie van de Polo. Er circuleert een cijfer van 60.000 wagens, terwijl we er nu 10 à 11.000 produceren. Waar gaan die van komen?" Van Cauwenberge zit nog altijd met veel vragen na de vergadering. "De situatie is nu niet duidelijker dan vorige week. Ik blijf hopen, maar kan dat niet blijven doen met bitter weinig concrete informatie. Er zou snel vergaderd worden over nieuwe modellen, maar voorlopig weet ik niet meer dan jullie." Hetzelfde geluid is te horen bij Stefaan Van Bockstaele van de liberale vakbond. "Ik heb hier gehoord dat ook onze schilderij in de fabriek dicht moet. Dan is een fabriek met 1.500 mensen zeker niet leefbaar. Voorts weinig nieuwe en harde informatie. Over de Polo bijvoorbeeld. Waar moeten die extra wagens van komen? Van het Spaanse Pamplona?"

Jan Vanderpoorten van het ABVV is wel gematigd tevreden. "We hebben onze violen op elkaar afgestemd en dat vind ik de eerste stap naar een sociaal Europa en Europese solidariteit voor Volkswagen. Ik begrijp dat wie naar hier kwam voor concrete antwoorden teleurgesteld is. Maar je moet beseffen dat enkel de directie harde antwoorden kan geven, niet onze collega's."

foto belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud