Ford Genk zet contracten van 800 tijdelijken stop

Van de ruim 1.000 tijdelijken die momenteel aan de slag zijn bij autoconstructeur Ford in Genk zullen er naast de 200 aan wie in het kader van de vorige cao een vast contract beloofd was, volgend jaar nog maar maximum 200 extra tijdelijken aan boord gehouden worden. Dat heeft de directie van Ford Genk vrijdagnamiddag bekendgemaakt op een bijzondere ondernemingsraad.

(belga) - De vakbonden reageerden na de bekendmaking van het nieuws ontgoocheld. Anderzijds beseffen ze ook dat, gezien de huidige economische toestand, de directie geen andere opties had. "Maar we kunnen vandaag uiteraard niet blij zijn met het nieuws dat 800 tijdelijken de fabriek moeten verlaten. We zullen volgend jaar moeten zien door te spartelen en ervoor zorgen de vaste werknemers wel aan boord kunnen blijven", aldus Rohnny Champagne van de socialistische vakbond ABVV.

Algemeen directeur Guy Martens had eerder deze week al aangekondigd dat hij vandaag/vrijdag de knoop over het aantal tijdelijken dat aan de slag kan blijven, zou doorhakken. Hun contract loopt eind december officieel af en de algemeen directeur wilde de werknemers naar eigen zeggen niet te lang in de onzekerheid laten.

In de cao die tengevolge van de "wilde stakingen" in januari werd afgesloen, werd overeengekomen om aan 200 tijdelijke werknemers een vast contract te verlenen. Die belofte komt de directie na. Maar de overige 800 tijdelijken zullen elders werk moeten gaan zoeken.

De directie van Ford Genk wil daarnaast ook 15 procent of zowat 300 miljoen euro op de kosten gaan besparen en legt de productie in de assemblageafdeling vanaf 12 december een maand stil om het hoofd te kunnen bieden aan de sterk dalende vraag naar wagens in Europa.
Vanaf januari zal de dagproductie van de huidige 1.290 ook terugvallen naar 1.050 wagens per dag. Bij Ford Genk werken er op dit moment 5.738 mensen.

VDAB

De VDAB heeft al contact opgenomen met Ford Genk over de geplande afvloeiing van 800 tijdelijke werknemers. Dat zegt Vlaams minister van Werk Frank Vandenbroucke (sp.a). Naast een collectieve infosessie komt er ook een individueel traject met vacaturebegeleiding voor alle getroffen werknemers.

Voor het eerst zal de VDAB de aanpak "actiedirect" in stelling brengen, die specifiek is uitgewerkt voor een collectief ontslag van tijdelijke werknemers. "Deze aanpak is pas deze maandag goedgekeurd door de sociale partners en voorziet in een collectieve infosessie en een individueel traject met vacaturebegeleiding voor alle getroffen werknemers", zegt de minister.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud