Advertentie
Advertentie

Gallois en Enders hekelen politieke structuur EADS

De twee co-voorzitters van Airbus-moeder EADS willen af van de ingewikkelde politieke bestuursstructuur van het Europese luchtvaartconglomeraat. Zowel de Duitser Thomas Enders als de Fransman Louis Gallois sprak zich in het weekend uit voor een afschaffing van de duodirectie, een afspiegeling van het wankele Frans-Duitse machtsevenwicht binnen EADS.

(tijd) 'Louis Gallois en ik hebben allebei momenten dat we graag alleen de baas waren', zei Enders zaterdag. Gallois liet verstaan dat 'de huidige bestuursstructuur de beslissingsprocessen onnodig vertraagt'. De 63-jarige Gallois wil de kwestie nog oplossen voor hij met pensioen gaat.

Het is zeer de vraag of de belangrijkste Duitse en Franse aandeelhouders van EADS, DaimlerChrysler, Lagardère en de Franse staat, akkoord zullen gaan met zo'n vereenvoudiging. Voor de Franse staat is het wellicht onverteerbaar dat een Duitser aan het hoofd van EADS staat.

Enders en Gallois deden hun uitspraken na een turbulente week waarin EADS een forse sanering bij vliegtuigbouwer Airbus aankondigde. De komende jaren moeten er 10.000 van de 55.000 banen verdwijnen en worden zes van de zestien Airbus-vestigingen verkocht.

In Toulouse komt vandaag de Europese ondernemingsraad van Airbus bijeen. De werknemers zullen er beslissen over stakingen en demonstraties. Tegelijkertijd roept de Franse premier, Dominique de Villepin, deze morgen een aantal ministers bij zich om over de crisis bij Airbus te overleggen. Minister van Economische Zaken, Thierry Breton, liet zondagavond weten dat het saneringsplan van Airbus echter 'onvermijdelijk' is.

Voor dinsdag staat een halve stakingsdag op het programma. Op die dag vindt er ook overleg plaats tussen de Duitse bondskanselier, Angela Merkel, en de Franse socialistische presidentskandidate, Ségolène Royal. Airbus staat dan opnieuw hoog op de agenda.

BaK

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud