'Geely heeft geld voor Volvo in kas'

Li Shufu, voorzitter van Geely ©REUTERS

De Chinese autobouwer Geely Automobile Holdings heeft de financiering afgerond voor de overname van Volvo Cars. Dat weet de Zweedse krant Dagens Industri, op basis van een niet nader geïdentificeerde bron. Geely betaalt ruim 2 miljard dollar (zo'n 1,5 miljard euro) voor het merk van Ford.

Dat businessplan houdt geen verhuis van de activiteiten naar China in. 'We willen geen luxewagenmerk dat gefabriceerd wordt in een land uit de derde wereld', zei Geely-vicevoorzitter Freeman Shen eerder al. 'We willen het beeld behouden van een Europese luxewagen, die weliswaar in handen is van een Chinese eigenaar.'

De overname heeft ook gevolgen voor ons land, dat in Gent de enige Volvo-fabriek buiten Zweden huisvest. Geely beloofde herhaaldelijk dat voor de fabriek in Gent geen sluiting dreigt. Volgens Vlaams minister-president Kris Peeters gelooft Geely zelfs dat na de overname meer modellen in productie kunnen worden gebracht bij Volvo.

VERKOOPSCIJFERS

Geely liet overigens dinsdag weten dat het in februari ruim 54 procent meer wagens verkocht dan een jaar eerder. Tegenover januari lag het verkoopscijfer wel 34 procent lager, omdat er in februari minder werkdagen waren dan in januari.

Over de eerste twee maanden verkocht Geely met 72.589 exemplaren bijna dubbel zo veel auto's als in dezelfde periode een jaar eerder.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud