Advertentie

"Geen ontslagen"

EADS, het moederbedrijf van vliegtuigbouwer Airbus, heeft woensdag verklaard dat ontslagen zullen worden vermeden. De 10.000 geschrapte banen zullen zoveel mogelijk via natuurlijk verloop verdwijnen.

(afp) Frankrijk wordt het hardst getroffen, daar verdwijnen 4.300 jobs. In Duitsland sneuvelen 3.700 banen en in Groot-Brittannië moeten 1.600 plaatsen verdwijnen. In Spanje worden 400 jobs geschrapt.

De vakbonden in Frankrijk en Duitsland reageren furieus op het banenverlies. In de drie Duitse vestigingen, Varel, Nordenham en Laupheim, zijn woensdagmiddag spontane stakingen uitgebroken. Metaalvakbond IG Metall verklaarde dat het werk niet zal worden hervat voor vrijdag.

Ook in Frankrijk is de situatie onrustig. "Ons land weet niet hoe het haar industrie moet beschermen", verklaarde Julien Tavalan van de grootste vakbond Force Ouvrière. Hij doelt onder meer op de beslissing om de productie van de A320 volledig over te hevelen van Toulouse naar Hamburg.

In de loop van woensdag zal Airbus meer details bekendmaken over haar herstructureringsplan "Power8". Het bedrijf moet besparen om het hoofd te bieden aan de oplopende kosten die voortkomen uit de vertraging van de superjumbo A380. Ook voor de productie van de nieuwe A350 moeten de kosten worden gedrukt. Airbus ondervindt veel hinder van de lage stand van de dollar ten opzichte van de euro.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud