General Motors boekt 891 miljoen dollar winst in tweede kwartaal

General Motors (GM) heeft in het tweede kwartaal een winst inclusief bijzondere posten geboekt van 891 miljoen dollar. In de vergelijkbare periode een jaar eerder leed de autoproducent nog een verlies van 3,4 miljard dollar.

(tijd) Per verwaterd aandeel bedroeg de winst 1,56 dollar. Dat is boven de gemiddelde verwachting van analisten geraadpleegd door Thomson Financial, die uitgingen van 1,13 dollar per aandeel.

Ook de omzet in het tweede kwartaal versloeg de verwachting van analisten door uit te komen op 46,8 miljard dollar. Ten opzichte van vorig jaar was er wel sprake van een daling van 13,1procent, toen de 53,9 miljard dollar werd omgezet.

GM wist met name het verlies in Noord-Amerika ver terug te dringen, van ruim 6 miljard dollar tot 98 miljoen dollar. In Europa werd het verlies van 54 miljoen dollar omgebogen in een winst van 312 miljoen dollar.

De Amerikaanse autoproducent had in de verslagperiode een wereldmarktaandeel van 13,3 procent, afgenomen van 13,7 procent een jaar eerder, 'gedreven door onder meer een zwakkere Amerikaanse markt en een afname in de verkopen aan onder meer autoverhuurbedrijven,' aldus GM in een persbericht.

Het aantal verkochte voertuigen, auto's en trucks, daalde in de Verenigde Staten met 100.000 tot 1,14 miljoen. Wereldwijd was de daling beperkt met 10.000 voertuigen tot 2,41 miljoen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud