'Gerechtelijk akkoord GM weer stap dichterbij'

©EPA

General Motors (GM) komt steeds dichter bij een gerechtelijk akkoord. Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft de autogigant, het moederbedrijf van Opel, opgedragen om een gerechtelijk akkoord voor te bereiden. Dat schrijft the New York Times maandag. President Barack Obama heeft GM tot 1 juni de tijd gegeven om een saneringsplan voor te leggen.

(belga) - Als GM een degelijk saneringsplan kan voorleggen, kan verdere staatshulp toegekend worden. Indien de noodlijdende autobouwer echter geen draagkrachtig saneringsplan presenteert, blijft enkel nog de weg van een gerechtelijk akkoord over. Experts in de regering van Obama hadden vorige week talrijke ontmoetingen met vertegenwoordigers van General Motors. Die gesprekken moeten deze week voortgezet worden.

Volgens the New York Times zou het de bedoeling zijn om te komen tot een 'gecontroleerd' bankroet. Zo zou het bedrijf beschermd zijn tegen zijn schuldeisers. Dat zou volgens experts ook de economie meer voordeel opleveren. Bronnen binnen het Amerikaanse ministerie van Financiën zeggen dat het bedrijf zou gered kunnen worden via een klassiek bankscenario, met name de scheiding van een 'goed' en een 'slecht' GM.

De autoindustrie in de Verenigde Staten wordt zwaar getroffen door de economische crisis. GM en Chrysler, die op de rand van het faillissement staan, kregen van de overheid al 17,4 miljard dollar steun. GM kreeg daarvan 13,4 miljard dollar.

In het kader van het herstructureringsplan plant de autobouwer 18.000 banen te schrappen tegen het einde van het jaar in de VS en zowat 47.000 wereldwijd.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud