GM Antwerpen krijgt nieuwe lastenverlaging

Om Opel Antwerpen een toekomst te geven, is de regering bereid een nieuwe lastenverlaging voor ploegen- en nachtarbeid toe te kennen. Dat bleek gisteren na afloop van een overleg tussen premier Guy Verhofstadt, Vlaams minister-president Yves Leterme en de directie van GM Europe.

(tijd) Er wordt over gedacht de lastenverlaging voor ploegen- en nachtarbeid in 2008 op te trekken van 10,7 procent naar 15,6 procent. Dat komt neer op een bijkomende inspanning van zowat 250 miljoen euro, waarvan 3 à 4 miljoen naar Opel Antwerpen zou gaan.

De federale en Vlaamse regering zullen dat in een brief bevestigen aan de GM directie, is de afspraak. Het wordt wel geen blanco cheque. Vanuit de GM-groep zal een engagement moeten komen dat toekomstperspectieven biedt aan Opel Antwerpen. En dan wordt gesproken over een productiecapaciteit van 140.000 tot 160.000 auto's. Met een productiecapaciteit van 80.000 auto's is Opel Antwerpen niet levensvatbaar.

Uit het overleg is voorts gebleken dat de gedelegeerd bestuurder van GM Europe, Carl-Peter Forster, niet werkt aan het scenario om een kleiner model van Chevrolet naar Antwerpen te halen. Blijkbaar wil hij in Antwerpen twee middenklassemodellen laten maken die voldoende toegevoegde waarde opleveren. Over welke modellen het precies gaat, is vooralsnog onduidelijk.

Een andere vraag van Forster en de vakbonden aan premier Verhofstadt was iets te doen aan het vrijhandelsakkoord dat in de maak is tussen Europa en Zuid-Korea. Ze willen een geleidelijk uitdoven van de invoertarieven.

Foto Belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud