GM-Antwerpen mag slechts deel van Vlaamse overheidshulp krijgen

De Europese Commissie aanvaardt niet dat de Vlaamse regering 5,33 miljoen euro overheidshulp naar General Motors Belgium doorschuift. Dit voor de financiering van een vormingsprogramma. De EU-Commissie geeft wel groen licht voor een deel van die Vlaamse hulp, namelijk 2,18 miljoen. De rest botst op een veto van de Commissie. Ze meent dat General Motors de bijscholing hoedanook zal organiseren, ongeacht de betoelaging.

(belga) Voor de organisatie van een vormingsprogramma dat in totaal 19,94 miljoen euro zou kosten, verklaarde de Vlaamse regering zich bereid om GM Antwerpen, een filiaal van General Motors Belgium, een overheidssteun van 5,33 miljoen euro te verlenen. EU-Commissaris Neelie Kroes, verantwoordelijk voor concurrentiebeleid, is het daar niet volledig mee eens. Ze is van mening dat het grootste deel van de overheidssteun naar een programma gaat dat GM sowieso moet organiseren. Het personeel moet immers voor de fabricage van de Astra Twin-To worden klaargestoomd. Hier voor zijn nieuwe productiemethodes en nieuwe technologie vereist. 'Deze opleiding, aldus Kroes, moeten de autobedrijven zelf financieren, zonder overheidshulp dus.'

Vermits de Vlaamse regering deze schijf nog niet heeft uitgekeerd, is het niet nodig, zo meldt de EU-Commissie, om de terugbetaling te eisen. Dat de schijf van 2,18 miljoen euro toch het fiat van de Commissie krijgt, heeft alles met het algemeen karakter van deze vorming te maken.

Volgens de Vlaamse regering zou de opleiding de concrete behoeften van GM overstijgen. Het zou de mensen daarentegen een eerste opleiding geven voor beroepen waar in Vlaanderen een tekort aan bestaat. Dat verklaart ondermeer waar een deel van de GM-werknemers het bedrijf verlaten, nadat ze de vorming op zak hebben. Gegeven het gering rendement voor het eigen bedrijf zou GM nog maar weinig enthousiast zijn om de opleiding verder te organiseren.

GM-Antwerpen ging in 1924 van start en produceerde in 2006 met 4.760 personeelsleden 224.000 auto's.

foto bloomberg

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud