GM boekt 6 miljard dollar verlies

©AFP

De Amerikaanse autoconstructeur General Motors (GM) heeft tijdens het eerst kwartaal van dit jaar een nettoverlies geleden van 6 miljard dollar (4,5 miljard euro). Dat heeft GM donderdag bekendgemaakt. Het verlies is weliswaar minder groot dan analisten verwacht hadden.

(belga) - Tijdens dezelfde periode een jaar eerder leed de autobouwer nog een nettoverlies van 3,3 miljard dollar. De omzet halveerde bijna, tot 22,4 miljard dollar. 'Onze resultaten van het eerste kwartaal duiden op het belang van ons herziene herstructureringsplan', zegt topman Fritz Henderson.

GM Europe leed een operationeel verlies van 2,0 miljard dollar en zag zijn omzet terugvallen van 9,9 miljard dollar naar 5,3 miljard dollar. In Duitsland steeg de verkoop van GM Europe wel, te danken aan de schrootpremie die de Duitse regering invoerde als stimulans voor de autosector.

Voor GM, de grootste autobouwer van de Verenigde Staten, dreigt de chapter 11-procedure, die concurrent Chrysler reeds moest opstarten. De Amerikaanse president Barack Obama gaf GM tot eind mei de tijd om met een levensvatbaar herstructureringsplan te komen.

GM wil vier merken die in de Verenigde Staten verkocht worden van de hand doen. Naast Saturn gaat het om het Zweedse Saab, de terreinwagenbouwer Hummer en de sportwagenbouwer Pontiac. Het concern wil zich toeleggen op de vier kernmerken, te weten Chevrolet, Cadillac, Buick en GMC.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud