Advertentie

'GM dreigt opnieuw bankroet te gaan'

Het hoofdkwartier van GM in Detroit (foto Bloomberg) ©EPA

General Motors, het moederbedrijf van autobouwer Opel, zal de Amerikaanse regering om meer geld vragen. Dat schrijft de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal zaterdag op basis van "goed geïnformeerde bronnen". Als er geen geld volgt van de staat zou het bankroet dreigen, ondanks het eerder gegarandeerde noodkrediet van 13,4 miljard dollar.

(belga) - De Amerikaanse minister van Financiën, Timothy Geithner, schat dat GM minstens 5 miljard dollar meer nodig heeft om het eerste kwartaal te kunnen door komen. GM en concurrent Chrysler, die eind vorig jaar voor meer dan 17 miljard dollar noodkrediet kregen, moeten dinsdag een saneringsplan voorleggen aan de Amerikaanse Senaat. De regering-Obama zal dan beslissen of ze de bedrijven verder steunt.

Volgens de Wall Street Journal is het onzeker of GM het plan wel degelijk dinsdag zal kunnen voorleggen omdat er nog onderhandelingen lopen met vakbonden en investeerders. Chrysler ging al een samenwerking aan met autobouwer Fiat en zal naar verluidt om nog een extra drie miljard dollar vragen.

Volgens de krant overweegt GM meer en meer om het faillissement aan te vragen, hoewel ze daar altijd tegen gekant was. GM-baas Rick Wagoner had er altijd voor gewaarschuwd dat consumenten geen auto kopen van een failliete onderneming, en dat zoiets het einde van General Motors zou betekenen. De Amerikaanse regering vreest dat het faillissement van een grote autobouwer meerdere honderdduizenden jobs zou kosten en dat ook toeleveranciers getroffen worden.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud