GM en Chrysler krijgen 17,4 miljard steun

©EPA

De Amerikaanse overheid heeft een reddingspakket van 17,4 miljard dollar uitgewerkt voor GM en Chrysler. Ze krijgen drie maanden om orde op zaken te stellen en de bedrijven levensvatbaar te maken.

foto: de topmannen van de Big Three uit Detroit

(tijd) - In december en januari zal de overheid 13,4 miljard dollar aan leningen ter beschikking stellen van Chrysler en GM. Waarschijnlijk komt daar in februari nog eens 4 miljard dollar bij. Die maatregelen moeten een faillissement vermijden.

De leningen hebben een looptijd van drie jaar maar ze moeten onmiddellijk terugbetaald worden als de ondernemingen tegen eind maart niet kunnen aantonen dat ze kunnen overleven. Daarvoor zullen GM en Chrysler hoogstwaarschijnlijk nieuwe akkoorden moeten sluiten met de vakbonden en schuldeisers.

'De autosector laten in elkaar storten in het midden van een economische crisis, zou van weinig verantwoordelijkheidszin getuigen', liet Bush verstaan tijdens een speech.

De overheid richt zijn pijlen niet op Ford. Ford heeft namelijk meer cash in huis en heeft zelf gezegd dat het geen beroep zal moeten doen op overheidsgeld behalve als de autoverkopen langer dan verwacht duren.

Jan De Schamphelaere

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud