GM praat met Chrysler en Ford

©Photo News

General Motors en Cerberus, hoofdaandeelhouder van Chrysler, zijn een maand geleden beginnen praten over een eventuele fusie van de Amerikaanse autoproducenten. GM zou onlangs ook toenadering gezocht hebben tot Ford. Cerberus onderhoud op zijn beurt ook contacten met Renault-Nissan om zijn belang in Chrysler van de hand te doen.

foto: Opel Antwerpen, onderdeel van General Motors.

(tijd) - De krant New York Times meldde op haar website dat er gesprekken zijn tussen GM en Cerberus Capital, dat 80,1 procent van Chrysler in handen heeft. De gesprekken begonnen een maand geleden maar volgens de Wall Street Journal (WSJ) zijn die door de escalatie van de kredietcrisis tijdelijk afgebroken. Als de markten stabiliseren, kan de draad mogelijk terug opgepakt worden. 

GMAC zou volgens de WSJ centraal staan in de onderhandelingen. Cerberus heeft 51 procent in GMAC en GM bezit de resterende 49 procent. Cerberus zou een ruil voorgesteld. Cerberus wil Chrysler overdragen in ruil voor de volle 100 procent van GMAC.

GM wil al langer af van GMAC. GMAC is de financierinstak van GM en kwam in de problemen door zijn hypotheekactiviteiten. GMAC zorgt onder andere ook voor financiering van GM-dealers en klanten voor de aanschaf van een nieuwe auto.

Cerberus zou met de ruil een goede zaak doen volgens analisten. 'Ze zouden GMAC volledig in handen krijgen, juist op het moment dat de overheid hulp biedt met het Paulson-plan van 700 miljard dollar', klinkt het.

Voor GM lijkt de deal minder interessant.Beide bedrijven zijn in hetzelfde bedje ziek en zijn bijvoorbeeld te afhankelijk van de verkoop van trucks en SUV's. 'De zwaktes van GM en Chrysler overlappen elkaar', zegt een analist. GM is al vier jaar verlieslatend en ook Chrysler zal dit jaar geen winst maken. De Amerikaanse automarkt zit in een diep dal. De autoverkopen zijn er gedaald tot het laagste peil sinds 1991 met als gevolg dat producenten fors snoeien in hun productie en personeelsbestand. Indien het tot een fusie komt, zou de fusiegroep onmiddellijk 10 miljard dollar kunnen uitsparen, vernam de Wall Street Journal. 

Cerberus zou ook in gesprek zijn met Renault-Nissan om Chrysler van de hand te doen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud