Gronden suikerfabriek Iscal mogelijk verhuisd

©-

Op de spoedzitting die het college van burgemeester en schepenen van Moerbeke-Waas donderdag hield naar aanleiding van de aangekondigde sluiting van de suikerfabriek van ISCAL Sugar, is overeengekomen dat de gemeente zal proberen zoveel mogelijk industriegrond te behouden. Dat meldt burgemeester Filip Marin (Open Vld).

Foto: de suikerfabriek van Moerbeke-Waas (foto Jonas Lampens). 

(belga) - Het college stelt zich wel de vraag of het centrum, waar de suikerfabriek zich nu bevindt, de geschikte locatie is. Daarom wordt de oppervlakte, zo'n 10 hectare, mogelijk gedelokaliseerd naar de buurt van de E34. Dat zou voor ondernemers interessanter zijn omdat ze dan drie kilometer minder ver van het industrieterrein verwijderd zijn.

Ook zou dat voor minder overlast door het vrachtverkeer zorgen. Enige probleem is volgens Marin dat dit indruist tegen het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen, al hoopt de burgemeester gezien de uitzonderlijke omstandigheden op enige flexibiliteit van de Vlaamse regering.

Het idee van Marin om van de industriegronden van de suikerfabriek een woonzone te maken, kan volgens de burgemeester zelf op bijval van het college rekenen, mits behoud van de oppervlakte van het industrieterrein.

De burgemeester hoopt verder "zo spoedig mogelijk samen te zitten met de directie van ISCAL Sugar, mogelijks morgen (vrijdag) al". Er zou uitgeklaard worden waarom precies tot sluiting is overgegaan, en wat de toekomstplannen van ISCAL zijn met de gebouwen en de terreinen.

Filip Marin meldde ook dat al drie niet onbelangrijke industriëlen hun interesse lieten blijken om te herinvesteren in de site van de suikerfabriek. Marin wou de identiteit van de drie niet prijsgeven, maar verklapte wel dat het om Belgische industriëlen uit andere dan de suikersector gaat die "geen kleintjes" zijn.

De drie zijn potentiële kandidaten voor overname van de gronden en van het personeel van de suikerfabriek, dat volgens Marin "hoog gekwalificeerd" is en "geen moeite zou mogen ondervinden om in een andere sector aan de slag te kunnen". Bij de suikerfabriek werken 95 mensen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud